НОВИНИ

Бюджетната комисия прие на второ четене план-сметката на държавното обществено осигуряване

Николай Минков
от Николай Минков
12:01, 11.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

След повече от 2 часа дебати бюджетната комисия в парламента прие на второ четене бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2024.

Заложените приходи в него са 24,3 млрд. лв. Предвидено е повишаване на минималната заплата, която да стане 933 лв., както и увеличение на максималния осигурителен праг на 3750 лв.

Без решение останаха въпросите дали обезщетението за втората година на майчинството да се приравни с минималната работна заплата и дали новият минимален осигурителен праг от 933 лв. да важи и за земеделските производители или за тях да остане прагът от 780 лв.

Без промяна остава минималното обезщетение за безработица - 18 лв. на ден.

Подробности вижте във включването на Николай Минков

"Спорът беше за чл.9, който касае минималните осигурителни доходи на земеделските производители. Не успяхме да постигнем консенсус в комисията да приемем едно от предложенията. Тук философията е, че земеделският сектор е изключително важен за страната и трябва да търсим всички възможности да ги стимулираме. Осигуряването на прагове под минималните е един от начините. Надявям се в следващите часове, след консултации с парламентарните групи, с министъра на финансите, ще стигнем до някакъв текст.

Иначе всичко останало беше прието и мисля в един добър вариант - с увеличение на пенсиите, с гарантиране на всички социални плащания. Мисля, че бюджетът е добър.

За втората година имаше предложение втората година майчинство да стане колкото е минималната работна заплата. Тук първо е голяма сумата - 76,5млн лв. не сме сигурни, че централният бюджет ще може да я осигури. Смятам, че ще вървим към увеличаване на това заплащане, но нека да видим с какъв темп", заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, ПГ на ДПС.

Комисията продължава работа с обсъждането на бюджета на НЗОК за 2024. В него са заложени 8 млрд. лв. Над 20% повече средства са предвидени за доболничната помощ, профилактиката и денталните дейности.

Междувременно днес следобед парламентът се събира на извънредно заседание, за да разгледа на първо четене държавният бюджет за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезанията по сърф на ЛОИ 2024 остават в Таити
Състезанията по сърф на ЛОИ 2024 остават в Таити
Мощно торнадо връхлетя САЩ: 6 жертви на бедствието в щата Тенеси
Мощно торнадо връхлетя САЩ: 6 жертви на бедствието в щата Тенеси