НОВИНИ

Най-малко 4 души са загинали след руска атака срещу Киев

bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 11.12.2023
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко четирима души са загинали след руска ракетна атака срещу Киев. Към района на украинската столица са изстреляни най-малко 8 ракети, а в други украински области са обезвредени 18 дрона.

Руски медии твърдят, че са разбили мрежа на украинските спецслужби в Крим. Утре президентът Володимир Зеленски ще разговаря с американския си колега Джо Байдън. Във Вашингтон започва среща, на която ще се обсъжда спиране на помощта за Украйна.

Според Телеграм канала на кмета на Киев Виталий Кличко ранените са в югоизточната част на града. Млад мъж е с шрапнел в крака, три жени са в силен стрес. Отломките от обезвредени ракети са предизвикали пожари, които са потушени своевременно.

От Генералния щаб напомниха, че балистичните ракети се движат с много висока скорост и е възможно експлозиите да бъдат чути преди или с началото на сигнала за въздушна тревога. Москва твърди, че руските сили са осуетили ротация на украински военни в Донецка област.

Според руски медии Федералната служба за сигурност е обезвредила голяма мрежа на украинските спецслужби. Твърди се, че са предотвратени 14 диверсионно-терористични акта. Украинският президент Володимир Зеленски присъства на церемонията по встъпването в длъжност на президента на Аржентина - Хавиер Милей.

Зеленски размени реплики с премиера на Унгария Виктор Орбан, който е сред противниците на присъединяването на Украйна към ЕС. От Белия дом потвърдиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си колега Володимир Зеленски на среща утре.

Основната тема ще бъде "жизненоважната" нова помощ от страна на Вашингтон за Киев, ще бъдат обсъдени и "спешните нужди" на Украйна, се казва още в информацията на Белия дом.

"Утре и вдругиден ще бъда във Вашингтон с екипа си. Планирани са срещи и разговори - с президента Байдън, с Конгреса, важни разговори. Оползотворяваме всеки ден и час, за да даваме повече на Украйна, на нашите хора - повече възможности, повече защита, повече сила! Благодаря на всички, които помагат, благодаря на всеки, който се бори и работи за интересите на нашата страна и общество, за нашата свобода и победа", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Срещата е в контекста на исканото от правителството на Байдън одобрение от страна на Конгреса на новия пакет от помощи за Украйна и Израел, което беше блокирано от републиканците миналата седмица.

Според публикация в Гардиън днес във Вашингтон при закрити врата започва среща между съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан и представители на Републиканската партия. Целта е да бъде оказан натиск за спиране на американската военна помощ за Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощно торнадо връхлетя САЩ: 6 жертви на бедствието в щата Тенеси
Мощно торнадо връхлетя САЩ: 6 жертви на бедствието в щата Тенеси
Какво е искал да каже авторът с арката пред храма - обяснението на "Колективът"
Какво е искал да каже авторът с арката пред храма - обяснението на "Колективът"