НОВИНИ

ЕК за предложението на Австрия за "въздушен Шенген": Нещата се движат в правилната посока

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:42, 11.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската комисия е доволна от положителното развитие по темата "Шенген". Това стана ясно днес от думите на говорител на институцията, след като Виена изпрати в Брюксел предложението си за приемането на България и Румъния в така наречения "въздушен Шенген" срещу определени условия. Еврокомисията е готова да гарантира необходимата подкрепа, включително финансова, за да се стигне до приемането на двете страни в Шенген. От друга страна, Австрия дори не споменава времеви хоризонт за втората стъпка - приемането на двете страни в Шенген и по суша, което е далеч по- съществения момент. Решение за това едва ли ще има преди изборите в страната догодина през есента.

Европейската комисия смята, че има раздвиждане по Шенген в положителна посока.

“Радостни сме да видим, че нещата се раздвижват в положителна посока. Дискусиите обаче продължават и ЕК е готова да предостави подкрепа, ако това е необходимо. По отношение на изискванията на Австрия - за ЕК защитата на външната граница е ключов приоритет, нека това да бъде много ясно, и ние ще направим всичко необходимото за това финансиране да бъде на разположение. Що се отнася до Фронтекс, агенцията е готова да увеличи своята подкрепа, ако това е необходимо. И нека припомня отново нашата позиция, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген. Това е нещо, което повтаряме от 2011 година насам”, заяви Кристиян Виганд - говорител на ЕК.

Вътрешният министър на страната Герхард Карнер каза днес във Виена, че сега топката е в полето на Еврокомиисята. Според него, страната му е миналата в настъпление, след като една година е чакала да види по-добри резултати в опазването на външните граници на ЕС:

"Има три ясни точки в моето искане, а именно - значително засилване и подобряване на защитата на външните граници. Все още това не работи. Контролът по сухопътните граници между България и Румъния трябва да остане. И тези две държави трябва да приемат обратно търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.”

Австрия иска увеличаване на финансирането за опазване на границата между Турция и България и утрояване на броя на служителите от Фронтекс - от 200 на 600. Според Карнер, предложението сега е масата и от Брюксел зависи дали Австрия се подкрепи първата стъпка - приемането на София и Букурещ в така наречения “въздушния Шенген”. За Виена в момента пълно приемане въобще не е на дневен ред.

“Някой ден - да, но не сега. Не мисля, че трябва да мислим за втората стъпка, преди да сме направили първата. Сега се нуждаем от тази първа малка стъпка за летищата. Това също е важно да икономиката, както те винаги подчертават”, каза още Герхард Карнер - министър на вътрешните работи на Австрия.

Преди окончателната развръзка по сагата Шенген, в следващите дни и Нидерландия трябва да представи позицията си за България.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИФА представи топката за световното клубно първенство през 2023 година
ФИФА представи топката за световното клубно първенство през 2023 година
Наградите "Златен глобус" са готови за завръщане
Наградите "Златен глобус" са готови за завръщане