НОВИНИ

Има ли нови искания към България за членство в Шенген?

Александър Марков
от Александър Марков
20:58, 10.12.2023
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Според премиера Николай Денков "докато всичко не е договорено, нищо не е договорено". Така той коментира възможността за приемането на Румъния и България в т.н. "въздушен Шенген". По думите му, преговорите продължават и в момента, а новината от Австрия е стъпка в правилната посока. Президентът Румен Радев пък заяви, че целта е да паднат сухопътните граници.

Министър-председателят Николай Денков заяви, че преговорите с Австрия протичат и в момента и че в следващите дни и седмици всичко е на масата.

"Със сигурност имаме стъпка в правилната посока, защото до днес Австрия не поддаваше по никакъв начин в тази посока приемането ни в Шенген, но по принципа, че нищо не е договорено, докато не е договорено всичко, както казах, това е само една временна позиция, която по някаква причина те са решили да представят публично. Преговорите започнаха, те текат и днес буквално и ще продължат и в следващите дни", каза Николай Денков.

Попитан дали България ще приеме нови условия за влизането си в Шенген той отговори:

"Зависи за какво става дума. Ако става дума за това, Европа да помогне в охраната на границите, както са част от точките, представени от австрийците, разбира се, че да. Ние сме отворени за това. Ще приемем и материална подкрепа по отношение на техниката и повече хара по границата от страните партньори - всичко това е приемливо. Това, което не е приемливо, е България да бъде третирана по различен начин от другите държави - това категорично няма да бъде прието."

Важно е да паднат не въздушните, а сухопътните граници в Шенген, коментира държавният глава Румен Радев.

"Това е стъпка напред, но ние трябва да бъдем много внимателни, за да не останем само с някакъв етикет, ето, България вече е в Шенген. Не, за нас е критично важно да се отворят сухопътните граници. Условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя, аз мисля, че са трудно приемливи за България", каза президентът Румен Радев.

Държавният глава коментира още, че парламент с ниско представителство променя Конституцията.

"Мен ме притеснява, че парламент с критично ниско, рекордно ниско гражданско представителство и с още по-ниско обществено доверие изобщо посяга към Конституцията. Мисля, че това не е нормално", подчерта държавният глава.

"Аз мисля, че парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи и не трябва да остави впечатление, че основният закон в държавата се използва като параван за прикритие изобщо за необходимостта, и оправдание по-точно за необходимостта от съществуване на тази коалиция", допълни Радев.

Той коментира още, че не би внесъл свой проект за промени в основния закон.

"Аз в такъв парламент не мога да внеса предложение за Конституция, казах го много ясно. Рекордно ниско гражданско представителство. Още по-ниско обществено доверие. Няма как там да внеса свои предложения", подчерта президентът.

Премиерът Николай Денков отговори, че президентът е заинтересована страна по промените и не е обективен.

"Две неща ще кажа: първо, има нужда от промяна в Конституцията и заради правната реформа, и заради тези времена, в които се оказа, че ние може да имаме много дълго време служебни правителства без парламентарен контрол. Това противоречи на самия принцип на парламентарна република, който и основополагащ за Конституцията. Второто, което искам да кажа, е, че е очевидно, че президентът е заинтересовано лице, така че няма как да очакваме от него той да бъде обективен наблюдател по този процес. За мен тезата, че това правителство съществува заради промените в Конституцията, не е вярна просто", заяви Николай Денков.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски оповести становище, в което посочи, че с интерес наблюдава нервното поведение на президента, който се опитвал да обърка евроатлантическата посока на България.

"Нещата, всъщност, са прости - на президента не му харесва, че България повече няма да тъне в безвремието на неговите служебни правителства, довели до геополитически колебания и икономическа и социална нестабилност", посочва в становището си Делян Пеевски.

Пеевски заявява още, че необходимостта за съществуването на този парламент и това правителство е продиктувана точно от отговорността България да стои стабилно на евроатлантическия си път и това е гаранцията, че никога няма да потегли на Изток, към Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спас Делев: Не съжалявам за реакцията си след гола
Спас Делев: Не съжалявам за реакцията си след гола
Тотнъм записа категоричен успех над Нюкасъл в мач от Висшата лига
Тотнъм записа категоричен успех над Нюкасъл в мач от Висшата лига