НОВИНИ

Френската писателка Лейла Слимани участва в литературна дискусия с Георги Господинов

Айше Сали
от Айше Сали
20:36, 10.12.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Международният софийски литературен фестивал и Панаирът на книгата приключиха с едно от най-значимите събития в рамките на програмата - дискусията между Георги Господинов и Лейла Слимани, която е носител на "Гонкур" и беше председател на журито, което присъди "Букър" на българския писател. Стотици читатели препълниха Мраморното фоайе на НДК, за да чуят техните размисли за писането и онова, което днес вълнува света.

Размислите на звездата на френскоезичната литература Лейла Слимани са като светлина за онези, които се лутат между различните светове.

"Всички мои книги са посветени на хора със собствени мечти и на трудностите, през които преминават, за да ги сбъднат. Затова мисля, че те търсят отговора на това как да бъдеш свободен и в същото време да бъдеш приет в онази общност, към която принадлежиш", каза Лейла Слимани.

Въображението, с което Георги Господинов създава нови светове, е сред причините да бъде удостоен с "Букър". Седем месеца по-късно председателят на журито на престижната литературна награда гостува в България по негова покана.

"Харесвам способността му да създава нови различни светове, но също така и неговата поезия и чувство за хумор. "Времеубежище" е книга, в която освен меланхолия, има и много хумор", обясни Лейла Слимани.

"Говорихме с Лейла Слимани, че тази награда всъщност окуражи и ще окуражава много български писатели и ше вдъхне тази увереност, че дори да идваш от малка страна и "малък език", нещата, които пишеш, могат да бъдат прочетени и отбелязани. За мен това е много важно и това го усещам. Също така се радвам, че много на хора, които ме спират по улицата и казват: ама ние ви четем отпреди "Букър", каза Георги Господинов.

Лейла Слимани и Георги Господинов днес са свързани не само заради приятелството, но и заради еднаквото си виждане за литературата, писането и начина, по който споделят своите мисли.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без сериозни инциденти премина мачът между ПФК „ЦСКА- София“ и ПФК „Лудогорец”
Без сериозни инциденти премина мачът между ПФК „ЦСКА- София“ и ПФК „Лудогорец”
Министър Калин Стоянов ще проведе срещи с колегите си от Австрия и Румъния по казуса "Шенген"
Министър Калин Стоянов ще проведе срещи с колегите си от Австрия и Румъния по казуса "Шенген"