НОВИНИ

Поетичен конкурс раздаде награди на талантливи деца

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 10.12.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Поетичният конкурс "Непознати улици" за седма поредна година награди ученици от цялата страна. В състезанието участваха творци от 7-ми до 12-и клас.

В атмосферата на Софийския панаир на книгата Огнян получи своята награда от Националния конкурс "Непознати улици". Конкурс, който видимо оставя следа у всички, които са се докосвали до него и чийто талант е бил стимулиран благодарение на него. И тази година на финала дойдоха призьори от предишни издания, за да подкрепят младите творци.

"Участието ми в "Непознати улици" беше през 2015 година и беше един от първите ми опити да покажа своя поезия на света. Тогава спечелих втора награда и това беше огромен стимул, който ми показа, че поезията ми има смисъл, има стойност и може да достига до хората", разказа Денис Олегов, писател и преводач.

Всичко започва през 2012 година. Тогава е издадена стихосбирката на организаторката Мария Мутафчиева, в която са поместени нейни ученически стихове.

"Не трябва толкова бързо да хвърляме кал и обиди колко са неграмотни младите хора, напротив, може би има и неграмотни, но има изключително талантливи и хора, които аз наричам нашето бъдеще, хората на бъдещето", заяви Мария Мутафчиева, организатор.

Първата награда тази година спечели Дария Георгиева, която се радва на успеха си дистанционно от Плевен. Втори е Огнян Илиев - ученик в Националната гимназия за древни езици и култури. Той учи история, но поезията остава привлекателна за него. Казва, че в стиховете усеща чувствата на хората, докато историята не отделя внимание на малкия човек.

"От малък обичам да пиша, средата има значение - моите родители и обстановката в моето училище ме е подтикнала към творческо мислене и към изразяване под различни форми. Поезията се оказа една от тях", подчерта ученикът Огнян Илиев.

"Аз съм убеден, че каквото и да правя с живота си поезията ще остане част от него под една или друга форма", убеден е той.

Автор: Ния Прелджич

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм записа категоричен успех над Нюкасъл в мач от Висшата лига
Тотнъм записа категоричен успех над Нюкасъл в мач от Висшата лига
Без сериозни инциденти премина мачът между ПФК „ЦСКА- София“ и ПФК „Лудогорец”
Без сериозни инциденти премина мачът между ПФК „ЦСКА- София“ и ПФК „Лудогорец”