НОВИНИ

Война на документи: Колко партии и коалиции ще бъдат регистрирани в ЦИК за изборите?

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:00, 10.09.2024
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

24 партии и 8 коалиции са подали документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври до момента. Големият въпрос е колко от тях ще бъдат регистрирани. След като казусът с регистрацията на ДПС и БСП се заплете до краен предел, кога може да очакваме решението на ЦИК...

Колко партии и коалиции ще участват на предстоящите избори ще стане ясно до 21 септември. До тази дата Върховният административен съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала. В момента ставаме свидетели на правни хватки и надцакване с документи.

Хората на Пеевски от коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" обжалват отказа на ЦИК за регистрация. Делото е насрочено за утре в 11:00 часа. А приближените на Доган подадоха документи за самостоятелно явяване на ДПС на вота. ЦИК очаква проверка на подписката от ГРАО и тогава ще се произнесе. На фона на това сериозно противопоставяне на политическия терен от Централната избирателна комисия казват, че не им е оказван политически натиск и вземат всичките си решения безпристрастно.

Войната в ДПС вече изглежда така: война на документи.

Росица Матева - говорител на ЦИК: "След като вчера ЦИК прие решение, с което отказа на двете коалиции, състава, на които беше включена партия Движение за права и свободи, в ЦИК постъпи заявление за регистрация на партия Движение за права и свободи за участие в изборите за Народни представители, самостоятелно участие. След като беше подадено това заявление до момента са постъпили още 8 документа от двамата представляващи партията, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията."

ГРАО проверява подписката, внесена от хората на Доган и след това ЦИК ще реши дали да регистрира самостоятелно ДПС. A има ли риск ДПС да не се яви на изборите - от ЦИК отговориха.

Цветозар Томов - ЦИК: "Аз се надявам, че няма да се стигне до ситуация, в която българските избиратели да бъдат лишени от правото да гласуват за партията, която са избрали. Но въпросът, който вие задавате следва да бъде зададен към представляващите ДПС, които заемат рязко противоположни позиции по много въпроси, свързани с регистрацията на ДПС за тези избори."

В политическа обстановка на противопоставяне, от ЦИК казват, че решенията им са безпристрастни.

БНТ: Правен ли е опит за политически натиск за при вземане на решение за регистрация на една или друга партия и коалиция?

Цветозар Томов - ЦИК: "На мен не ми е известно член на ЦИК да е подлаган на натиск, за себе си гарантирам, че това е така."

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Росица Матева - говорител на ЦИК: "На мен никой не ми е оказвал натиск, не е правен опит. Ръководим се единствено и само от закона и от документите, които са представени пред нас."

Колко партии и коалиции ще участват на предстоящите избори ще стане ясно до 21 септември. До тази дата Върховният съд може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция, на която е отказала. По предварителни списъци избирателите за вота са над 6 600 000, а секциите ще бъдат около 11 600. Избори зад граница ще се проведат в 60 държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж и жена пострадаха при катастрофа край Велинград
Мъж и жена пострадаха при катастрофа край Велинград
Димитър Кузманов се класира за втория кръг, Иван Иванов и Динко Динев отпаднаха в Добрич
Димитър Кузманов се класира за втория кръг, Иван Иванов и Динко Динев отпаднаха в Добрич