НОВИНИ

Двете ДПС-та влязоха в съдебни хватки и за частичните местни избори

Върховният съд отказа да разглежда жалби на двете фракции

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:19, 10.09.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Още един казус се завързва около ДПС - този път за частичните местни избори на 20 октомври. Днес Върховният административен остави без разглеждане двете жалби срещу решенията, с които ЦИК е отказала да заличи регистрацията на ДПС за участие в местния вот, който е насрочен седмица по-рано от парламентарния.

С поредица от юридически хватки на съдебния тепих двете фракции в ДПС се опитаха да се блокират една друга по пътя към местния вот на 20 октомври. Първо адвокат, упълномощен от Джевдет Чакъров, заяви, че оттегля жалбата срещу отказа за регистрация за участие в местния вот, насрочен за 20 октомври. Последва контрахватка, в която адвокати, упълномощени от Делян Пеевсски, пледираха, че оттеглят оттеглянето на жалбата, както и пълномощията на адвоката, изпратен от Чакъров.

"Обичайната история, която се случва, когато в една обществена организация нещата започнат да вървят наопаки. Случи се нещо извънредно просто, аз заявих, че правя отказ от правото да се обжалва тези две решения на ЦИК, а колегите казаха, че оттеглят моя отказ, защото мислят, че имат това право. Спорът е чисто юридически", каза Георги Атанасов, адвокат на ДПС с председател Джевдет Чакъров.

По-рано от ЦИК обясниха особеностите за участие в насрочените кметски избори на 20 октомври. Те се отнасят до населени места, където мандатите на кметовете са прекратени или където не се е стигнало до избор на градоначалник през миналата есен.

"И партиите и коалициите, които са регистрирани за участие в общите местни избори през месец октомври 23 година, само биват допускани след заявление до нови или частични избори, като това са различни видове избори", посочи Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Още през есента на миналата година ДПС е регистрирана като партия, която самостоятелно участва в местния вот през октомври 2023 година. И по този начин сега само със заявление може да участва в кметските избори на 20 октомври тази година, насрочени в общини и населени места без кметове.

"За нови и частични избори имаме две решения, с които е отказана регистрацията на нова коалиция, която заяви регистрация за участие в тези избори и мотивът за това е, че в състава на тази коалиция е включена партия, която вече е регистрирана за участие в местните избори и е невъзможно участието. Недопустимо е по Изборен кодекс участието на една партия в един и същ избор самостоятелно и едновременно с това в състава на коалиция", каза Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Съдът остави жалбите без разглеждане именно заради противоположните действия на адвокатите, упълномощени от двамата председатели на партията. Според съдебния състав така става невъзможно да се установи каква е волята на ДПС като партия, а съдът не може да решава спорове между двамата председатели, всеки от които има правомощия сам да представлява ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без изкуствен интелект при контрола на ядрените оръжия, решиха 90 страни на конференция в Сеул
Без изкуствен интелект при контрола на ядрените оръжия, решиха 90 страни на конференция в Сеул
Мъж и жена загинаха при катастрофа на пътя Ловеч – Летница
Мъж и жена загинаха при катастрофа на пътя Ловеч – Летница