НОВИНИ

Една жена е загинала при нападението с дронове срещу Москва

Русия започна мащабни учения с Китай

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:04, 10.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Масирани удари между Русия и Украйна с дронове. Украински безпилотни апарати достигнаха Москва. Руски медии съобщават, че при нападението е загинала 46-годишна жена, а трима души са ранени. Първоначалната информация за убито 9-годишно дете не се потвърди. Украйна съобщи, че е свалила над 40 руски дрона.

Украинското нападение с дронове срещу Русия се оценява като най-мащабното по рода си от началото на войната. Руската страна съобщи, че е прихванала общо 144 украински летателни апарата над няколко области, включително 20 при Москва.

Три от четирите летища на руската столица бяха затворени за повече от шест часа, отклонени са били близо 50 полета. Поразени са високоетажни жилищни блокове в район Раменское на 50 километра от Кремъл. 43-ма обитатели са евакуирани в центрове за временно настаняване.

"Долетя в 4.10 сутринта. Всички казват, че е дрон. Взривната вълна отнесе всичко, бяхме отхвърлени назад. Успях само да покрия жена ми с одеало. Зад гърба ми нещо падна. Порязахме се, защото тичахме върху стъкла. Грабнахме децата и кучето, взехме каквото ни попадна, някакви дрехи и излязохме на улицата", казва Александър.

"Живеем на 15-ия етаж. Към 4.20 или 5.20, не помня точно, слизах по стълбите. Имаше експлозия и разбрах, че има пожар. Погледнах към долните етажи и видях огън. Грабнахме си нещата си, бързо се спуснахме. Колата ни долу също беше засегната. Не е ясно как ще си вземем нещата от апартамента".

Кремъл заяви, че нощни удари срещу жилищни райони не могат да бъдат оправдани с военни действия.

"Режимът в Киев продължава да показва своята същност. Те са наши врагове и трябва да продължим специалната военна операция, за да се защитим от такива действия", каза Дмитрий Песков - говорител на Кремъл.

Украйна съобщи, че през нощта е била атакувана с 46 руски дрона, унищожени са били 38. Русия обяви, че ще включи уроците от войната в Украйна в започналите днес най-мащабни военноморски учения след разпадането на Съветския съюз. В тях участват и китайски кораби и самолети.

От руска страна са мобилизирани над 90 000 военни, 400 кораба, 125 самолета и повече от 7500 единици въоръжение, които ще отработват действия от Средиземно море до Тихия океан.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС - Доган също обжалва отказа на ЦИК да ги регистрира за изборите
ДПС - Доган също обжалва отказа на ЦИК да ги регистрира за изборите