НОВИНИ

Кой е победителят и кой победеният в първия телевизионен дебат между Камала Харис и Доналд Тръмп?

Двамата обсъдиха редица теми в 90-минутен дебат без публика на живо

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:23, 11.09.2024
Чете се за: 05:07 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Първи телевизионен дебат между претендентите за Белия дом Камала Харис и Доналд Тръмп. Настоящият вицепрезидент и бившият държавен глава се изправиха един срещу друг във Филаделфия, а домакин на дебата беше телевизия Ей Би Си.

Снимки: АП/БТА

В началото двамата се ръкуваха, а словесният сблъсък между двамата кандидати започна с обсъждане на икономически въпроси. Дебатът се проведе осем седмици преди президентските избори в Съединените щати на 5 ноември и броени дни преди да започне предварителното гласуване в някои щати. Той е определян едновременно като възможност и риск за Харис и Тръмп.

Кандидатката на Демократическата партия отбеляза, че нейният икономически план предвижда данъчни облекчения за домакинствата. Републиканският кандидат заяви, че по време на управлението на президента Джо Байдън в страната е имало висока инфлация. В началото на дебата двамата си отправиха взаимни обвинения.

"Да поговорим за това какво ни завеща Доналд Тръмп. Доналд Тръмп ни завеща най-голямата безработица от времената на Голямата депресия. Остави ни най-голямата епидемия на века. Завеща ни най-голямото посегателство срещу демокрацията ни от Гражданската война. Ние се справихме с кашата на Доналд Тръмп", подчерта Камала Харис, кандидат на Демократическата партия.

"Вижте, икономиката ни е ужасна заради инфлацията, която е известна като унищожителя на страни. Това е унищожително за средната класа, но и изобщо за всички. Хората не могат да отидат да си вземат зърнени продукти, бекон, яйца или каквото и да е. Хората в нашата страна са в изключително лошо положение заради това, което те направиха. Те унищожиха икономиката", категоричен беше Доналд Тръмп, кандидат на Републиканската партия.

Харис и Тръмп се спряха на голям брой теми в рамките на дебата, включително конфликтите в Газа и Украйна. Тръмп обвини Харис, че ако стане президент, до две години няма да има израелска държава. Харис отрече обвинението и на свой ред заяви, че ако Доналд Тръмп беше президент, сега Путин щеше да седи в Киев.

"Тя мрази Израел. Ако тя стане президент, мисля, че Израел няма да съществува след две години", смята Тръмп.


"Европейските ни съюзници и съюзниците ни в НАТО са толкова благодарни, че не сте президент. В противен случай сега Путин щеше да седи в Киев и да гледа към останалата част от Европа, като се започне с Полша", каза Харис.

Кой е победителят и кой победеният в 90-минутния дебат все още е рано да се каже, но според анализатори Харис е успяла да накара Тръмп да се отбранява и да се чувства длъжен да отговори на отправените твърдения. Тръмп, от своя страна, не е съумял да нанесе реторичните си удари и може да съжалява за тази пропусната възможност.

"Да, определено може да се каже, че Камала Харис спечели с едно на нула този дебат, защото тя успя да се покаже не като прокурора, който очаквахме, а като един умерен кандидат президент, който не залиташе нито наляво, нито надясно. Кандидат-президент, който се опитваше да прокара мостове, а не да разделя държавата, който се опитваше да въведе нова тема на разговор в една хаотична и изнервена Америка. Този дебат не беше за хората, които са решили да гласуват за Доналд Тръмп. Не беше и за хората, които са решили да гласуват за Камала Харис. Този дебат беше за хората, които се колебаеха дали изобщо да отидат за гласуват и за кого да гласуват. Ако се погледне в тази основа, Камала Харис наистина направи един много успешен ход, особено към умерените избиратели, към тези се колебаят, които не харесват Доналд Тръмп, но ги е страх, не знаят дали ще има по-голяма инфлация, по-голяма несигурност", коментира Симеон Гаспаров, кореспондент на БНТ в Чикаго.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 11.09.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 11.09.2024 г., 06:30 ч.
Изтича срокът за подаване на документи от партиите и коалициите за участие в парламентарните избори
Изтича срокът за подаване на документи от партиите и коалициите за участие в парламентарните избори