НОВИНИ

Дронове следят за нарушители в района на Седемте Рилски езера

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
07:59, 11.09.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Дронове с камери следят дали се спазва забраната за къпане в Седемте Рилски езера. Мерките са налагат заради зачестили нарушения на туристи, които въпреки забраната се изкушават и влизат във водите на един от защитените туристически обекта у нас.

Към парковата охрана за наблюдение на туристи, вече действа специализирана летателна техника, която следи за нарушители. Служителите на парка разполагат с пет дрона - два малки и три големи.

"Преди 3 години дирекция Национален парк "Рила" беше оборудвана с радиоуправляема летателна техника, бяха обучени служители, първоначално трите дрона, които бяха доставени, бяха във връзка с превенцията с пожари. За ранно откриване и предотвратяване на възникване на пожари в труднодостъпни местности на територията на НП "Рила". След което те влязоха в експлоатация не само в пожароопасния сезон от април до октомври месец в защитените територии, изключителна държавна собственост, какъвто е и Национален парк "Рила", но и влязоха в употреба и в контролно-охранителната дейност. Бяха закупени още два по-малки дрона. И реално от тази година регулярно се използват дроновете, не само за превенция от пожари, а също така и за контролно-охранителна дейност от служителите на парка, най-вече през активният летен туристически сезон", обясни Стефан Кирилов, гл. експерт, Национален парк "Рила".

Снимки: Татяна Добролюбова

Редовно се облитат с дрон районите на циркусът на Седемте Рилски езера, южната част на парка, също и районите около Мусала и Мальовица.

"Когато има големи струпвания на туристи, целта на облитането с дроновете е да се следи туристопотока, да не се отклоняват от маркираните туристически пътеки, да не навлизат в езерата или във водните обекти, защото това е забранено. Също така да не се разпъват палатки, да не се пали и огън на открито, защото вече 2 години със заповед на директора на Дирекция на НП "Рила" паленето на огън в открити пространства в цялата защитена територия е забранено. Знаете, че при възникване на един горски пожар, това коства много усилия, голяма координация и време, за да бъде потушен", допълни Стефан Кирилов.

Правенето на снимки в непосредствена близост до езерата също е забранено. Дирекцията на парка е създала необходимата туристическа инфраструктура и на места от пътеките са създадени така наречените "погледни площадки".

"От погледните площадки могат да се направят обзорни снимки и реално туристите не трябва да се отклоняват от пътеките, защото при самото отклоняване, навлизат в зона за ограничение на човешкото въздействие, тъй като циркусът е и такава зона и реално нарушават правилата за поведение", каза още Стефан Кирилов.

За физическите лица, които нарушават правилата на територията на парка, глобите са от 500 до 2000 лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е втора в света по консумация на хляб
България е втора в света по консумация на хляб