НОВИНИ

Протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия, БСП блокира Орлов мост

Георги Свиленски пострада при опит да достигне отвъд загражденията

Варсен Такворян
от Варсен Такворян
13:07, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
свиленски пострада оградите паметника съветската армия бсп блокира орлов мост
Слушай новината
  • Тази сутрин започна демонтажа на част от скулптурите на Паметника на Съветската армия
  • БСП организира протест срещу демонтирането на монумента
  • Георги Свиленски е с лека телесна повреда след конфликт със служител на областната управа

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски пострада при опит да премине загражденията, издигнати около паметника на Съветската армия в София.

По думите му служител на областната администрация е съборил ограда върху него, която срязала ръката му.

"Служител, засилвайки се от 3-4 метра, в присъствието на полицията, на звеното за безопасност на Столична община, се хвърли върху оградата, която се стовари около мен. Нарани ми ръката, не е сериозна травмата - лека телесна повреда.

Извадил съм медицинско, уведомил съм полицията и оттук нататък този човек ще си понесе отговорностите. Травмата е на няколко милиметра от сухожилие, можеше да остана инвалид за цял живот.

По-тежък е проблемът как може един държавен служител да постъпва по този начин в центъра на София - да се хвърля като лумпен! Ето такъв човек работи в областната управа, доколкото разбирам - директор на дирекция", разказа Свиленски.

Той допълни, че ще заведе частен иск срещу служителя на областната управа, който заемал поста директор на дирекция.

"Сутринта, преди около два часа стана, бяхме зад загражденията, искахме да влезем, при което представител на Областна управа започна да блъска господин Свиленски и прищипа ръката му между тези заградителни съоръжения. В момента той отиде до болницата за снимка. Оказаха му от полицията първа помощ, подаде и жалба в Първо районно, което е пълно безобразие от страна на областната администрация. Какво е това, което се случва в момента? Ние сме в някакъв неофашистки режим ли или в какво се намираме?", каза Борислав Гуцанов, придружавал Свиленски по време на инцидента.

снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Рано тази сутрин започна демонтаж на част от скулптурите на монумента. Дейностите по премахването им се охраняват от полицията.

Демонтирането на скулптурите провокира гневната реакция на БСП, "Възраждане" и "Левицата".

Градската организация на БСП организира протест срещу местенето на паметника. Социалистите се съмняват дали областната управа разполага с необходимите документи за дейностите по демонтажа. Затова са изпратили запитване до главния архитект на София.

"Няма да позволим паметника да бъде преместен. Това поредно безумие, което продължава вече 30 години, на едни псевдополитици с неясни биографии, които искат да се борят с културно-историческото наследство на града, няма да го допуснем. Разбира се, предприели сме и всички необходими законови средства, с които да го спрем. Поискали сме от главния архитект на София по ЗДОИ, за да разберем дали имат разрешение за строеж, за да могат да правят каквото и да е по този паметник. Ако няма такова разрешение, тази дейност е незаконна и някой трябва да понесе отговорност за това, предполагам - областният управител", заяви Иван Таков, председател на градската организация на БСП в София.

Протестът на БСП блокира и движението на Орлов мост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки ботевисти присъстваха на коледното тържество на клуба, бяха очертани перспективите и възможностите за развитието му
Десетки ботевисти присъстваха на коледното тържество на клуба, бяха очертани перспективите и възможностите за развитието му
ЕП връчи наградата "Сахаров" на Махса Амини и движението на жените в Иран
ЕП връчи наградата "Сахаров" на Махса Амини и движението на жените в Иран