НОВИНИ

Започва демонтажът на част от фигурите на Паметника на Съветската армия

Фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
09:07, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Започва демонтажът на някои от фигурите на Паметника на Съветската армия в столицата. Преди дни областният управител на София Вяра Тодева издаде заповед паметникът да бъде обезопасен, защото е опасен. Тази сутрин около него имаше засилено присъствие на полицията и жандармерията.

Малко след 10:00 часа започна и самият демонтаж на паметника. За целта на място беше изпратен кран, който ще премахне скулптурите, които се намират върху монумента. Те ще бъдат премахвани на етапи. От областната управа заявиха, че към момента е взето решение те да бъдат преместени в държавен имот на територията на София.

"От 70 години този паметник никога не е реставриран. Ние възложихме това обследване и резултатите показаха, че в резултат на времето са се получили сериозни пукнатини във фигурите. Становището експертното беше изготвено именно от скулптора Марин Марков. Паметникът е опасен за гражданите, а за да се случи реставрацията, първо е необходимо той бъде демонтиран и преместен", каза Вяра Тодева - областен управител на София-град.

Тя допълни, че засега фигурите ще бъдат преместени в държавен имот и ще бъдат строго охранявани.

"Върху фигурата на краката на войника има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. По цялата дължина са се разцепили. Основната причина затова е, че едно време когато е монтиран паметника е налят бетон в краката на фигурите. Вследствие на това през годините прониква влага и тя разрушава метала", обясни Марин Марков - скулптор.

"Ще трябва да се вдигнат 2-3 нива в зависимост от оперативната височина за работата, за да могат да има досег работници до съответните фигури", добави Георги Чичков, зам.-областен управител на София-град.

Днес стартират първите стъпки като ще се доизгради скелето. Ще бъдат демонтирани най-високите фигури, след което ще бъдат извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. Планира се възлагането на обществена поръчка за самата реставрация и след това те ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство.

Последваха и политически реакции срещу демонтирането на паметника:

Мая Манолова, "Левицата/Изправи се.БГ: "Зад гърба на гражданите, страхливо и незаконно, властта на сглобката, централна и столичната такава започват действие по бутането на Паметника на Съветската армия. Следим изявите на областната управа. Това, което беше публично обявено пред столичани беше, че предстои провеждането на обществена поръчка, с която да бъде избран изпълнител на уж ремонтните работи - демонтиране на скулптурите."

От "Възраждане" ще предприемат всички мерки, включително на ръба на закона, за да запазят Паметника на Съветската армия на мястото, на което е.

Деян Николов - "Възраждане": "Днес сме предприели сигнал до прокуратурата, чрез който искаме да бъдат проверени всички действия на длъжностни лица дали спазват закона. Прекалено много от процедурите, които вървят около паметника на първо място са скрити и на второ място изглежда, че са на ръба на закона - не е ясна собствеността, не е ясно точно кой отговаря."

Вижте повече в прякото включване на Варсен Такворян

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Лечева напуска Националния съвет на БСП
Весела Лечева напуска Националния съвет на БСП
Каляри победи Сасуоло с два гола в добавеното време
Каляри победи Сасуоло с два гола в добавеното време