НОВИНИ

Зеленски с Кристалина Георгиева в МВФ: 900 милиона долара за Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:32, 12.12.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Международният валутен фонд обяви изплащането на Украйна на 900 милиона долара в рамките на плана за подпомагане на страната, който е в размер на 15,6 милиарда долара.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети централата на финансовата институция за среща там с нейния ръководител Кристалина Георгиева.

Фондът повиши прогнозите си за БВП на Украйна за настоящата година до 4,5%. Инфлацията продължава да пада и през ноември е била 5,1%.

"Много страни по света биха ви завидели за това постижение. С всеки изминал месец управлението на страната Ви укрепва. Силната подкрепа на общество в борбата с корупцията е впечатляваща. Ще продължим да работим в тясно сътрудничество с Украйна и ще продължим да призоваваме тези, които помагат на страната, да останат непоколебими в своята финансова подкрепа", заяви Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ.

Снимка: БТА

"Наистина показахме, че можем да реформираме страната си в условията на война и това е огромен успех за нас. Второ увеличение на БВП по време на война, повече работни места, повече хора, които се връщат. Страхотно е. Благодарни сме им, както разбира се и на американските и европейските ни партньори", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Осимен бе избран за футболист на годината на Африка
Виктор Осимен бе избран за футболист на годината на Африка
Възстановиха нощния влак Берлин - Париж
Възстановиха нощния влак Берлин - Париж