НОВИНИ

Възстановиха нощния влак Берлин - Париж

Френското правителство инвестира близо 100 милиона евро, за да съживи линията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:26, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

Девет години след спирането му, емблематичният нощен влак между Берлин и Париж беше възстановен. Министри, ръководители на националните железници и други официални лица присъстваха на специална церемония, преди първият влак да потегли снощи от германската към френската столица.

Точно в 20:18 часа нощният влак потегли от Берлин, за да пристигне по график в Париж в 10:24 ч. тази сутрин. След почти десетилетие отсъствие, интересът към нощните влакове се завръща и билетите по празниците вече са разпродадени. Първаночално влакът, свързващ столиците на Германия и Франция, ще се движи три пъти седмично, а през октомври догодина линията ще стане ежедневна.

"Днес става дума не само за френско-германското приятелство и носталгия по един почти забравен начин на пътуване. Този нощен влак е символ на повече Европа, повече щадящи климата пътувания, повече сътрудничество между нашите железници. Символ на бъдещето на пътуването", заяви Фолкер Висинг, министър на транспорта на Германия.

"Ще продължим да превръщаме влака в елемент от визията за Европа, от която се нуждаем в момента - с положителни проекти, проекти на бъдещето, проекти, които да ни свързват и обединяват повече, отколкото да ни разделят и които заедно да създават тези силни, споделени спомени, спомени, които ще са част от нашата общност за следващите години и десетилетия", заяви Клеман Бон, министър на транспорта на Франция.

снимки: БГНЕС

Влакът е част от марката "Найтджет" на австрийската жп компания и ще бъде под съвместното управление на германските, френските, австрийските и белгийските железници - част от вагоните ще продължават от Париж за Брюксел. Френското правителство инвестира близо 100 милиона евро, за да съживи линията. Билетът за спално място във влака между Париж и Берлин е на цена 92,90 евро, при условие, че е резервиран достатъчно рано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски с Кристалина Георгиева в МВФ: 900 милиона долара за Украйна
Зеленски с Кристалина Георгиева в МВФ: 900 милиона долара за Украйна
Рухна сграда в Ню Йорк
Рухна сграда в Ню Йорк