НОВИНИ

Венко Сабрутев, ПП-ДБ: Здравеопазването е запазена марка за мафията

bnt avatar logo
от БНТ
08:36, 12.12.2023
Чете се за: 02:05 мин.
Политика
Слушай новината

Здравеопазването си е запазена марка за мафията. Данните, които бяха изнесени от финансовото министерство са изключително притеснителни. В момента търговете за лекарствата за онкоболните се провеждат от болниците. Това коментира в студиото на "Денят започва" депутатът от ПП-ДБ Венко Сабрутев.

По думите му, на практика се получава, че едно и също лекарство една болница го купува за 14 ст., друга болница го купува за 2,80 лв., т. е. това е над 20 пъти разлика.

"Позволява го законът, позволява го корупцията да се прави през закона. Затова ние от ПП-ДБ през бюджета на НЗОК вкарваме реформа. И се надяваме тази реформа да бъде подкрепена от всички парламентарни групи. Тази реформа предлага окрупняване на обществените поръчки и преминаване в юрисдикцията на НЗОК вместо от болниците. Виждаме, че когато са в болниците реално държавата няма контрол и затова се получават до 20 пъти разлики", поясни Сабрутев.

Той уточни, че за частните болници е направено друго предложение на ПП-ДБ да се премахне корупция в здравеопазването за над 250 млн. лева на година. Там има отново фрапиращи разлики до 10 пъти, добави Венко Сабрутев:

"Когато частните болници разходват наште пари, от нашите здравни вноски, харчат публичния ни ресурс, те трябва да ползват закона за обществените поръчки, защото той дава възможност цената да бъде по-ниска."

Сабрутев каза още, че 100 млн. лева за онкоболните всяка година потъват. Вместо тези средства за лечение на тези хора да отидат за здравеопазване в крайна нужда, те потъват в джобовете на едни директори на болници, включително частни и държавни.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Георгиев допусна 5 гола и бе заменен при драматичен обрат за Колорадо Аваланч
Александър Георгиев допусна 5 гола и бе заменен при драматичен обрат за Колорадо Аваланч
Спират от движение десетки асансьори в цялата страна
Спират от движение десетки асансьори в цялата страна