НОВИНИ

Протест срещу насилието и агресията се проведе в кубратското село Юпер

Инициативата е в памет на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ дъщеря 

протест насилието агресията проведе кубратското село юпер
bnt avatar logo
от БНТ
22:27, 14.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Не на насилието. Да кажем СТОП на агресията", заявиха днес в кубратското село Юпер десетки жители от Русенско и Разградско. Инициативата се проведе в памет на убитите в Испания Ирина Спасова и 6-годишната ѝ дъщеря Мария.

Младата жена и невръстното ѝ дете бяха открити с прободни рани в дома им в началото на ноември миналата година, а за престъплението бе арестуван съпругът и баща на детето – Галин Стоянов, който е родом от Русенско. Според първоначалните версии убийството е извършено заради намерението на жената да напусне съпруга си.

Връстниците на Ирина от селото, с които е отраснала заедно, организираха две инициативи в нейна памет през днешния ден – паметната плоча за двете жертви на домашно насилие пред читалището и засаждането на две иглолистни дръвчета.

"Те са своеобразен символ на живота, който не им беше позволено да изживеят, и целят да привлекат общественото внимание към проблемите на домашното насилие", заявиха още младежите от Юпер.

Ирина Спасова е завършила основното училище в кубратското село, след което е продължила образованието си в друго населено място, живяла е в Русе, а последните 10 години е била в Испания. Завършила е строителен техникум, но е работела като маникюристка.

Снимки: Областна администрация - Русе

Младата жена често се е прибирала в родното си място, където е участвала в танцовия състав към местното читалище. Последно се прибрала заедно с дъщеря си през август 2022 г. Двете участвали със състава от Юпер в Националния събор на народното творчество в Копривщица.

Автор: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стрелба в Лондон, има пострадали (ВИДЕО)
Стрелба в Лондон, има пострадали (ВИДЕО)
Няма правна възможност за оттегляне на съгласието за апорта на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир
Няма правна възможност за оттегляне на съгласието за апорта на акциите на Община Варна в Пловдивския панаир