НОВИНИ

Протест в София срещу условната присъда на полицая, убил дете на пешеходна пътека

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:42, 15.02.2023
Чете се за: 03:52 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Протест пред Съдебната палата в София заради условна присъда на полицая, който уби на пешеходна пътека през лятото на 2021 г. 7-годишната Моника от пазарджишкото село Братаница.

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото срещу бившия антимафиот Владимир Панайотов. На второ инстанция Панайотов получи по-лека условна присъда. Заради решението на Апелативния съд в Пловдив близки на семейството на Моника се събраха заедно, за да поискат справедливост.

ВКС решава за присъдата на бивш служител на МВР, убил дете на пешеходна пътека

Родители и близки на седемгодишната Моника настояват за справедливост за отнетия живот на детето им и наложената условна присъда.

"Дойде ни малко като гръм от ясно небе. За един детски живот просто е много смешна работа. Моето дете е спазило закона на 7 години, а лицето, което представлява закона не го е спазило", казва майката на Моника Блага Калоферова.

Протестиращите поискаха законодателни промени, свързани с по-тежки наказания за шофьорите, предизвикали пътни инциденти след употреба на алкохол и наркотици, както и заради превишена скорост.

"Той си е на свобода, гледа си децата, а майката на Моника всеки ден гледа гроба ѝ", каза Иван Спасов - организатор на протеста.

Близо години и половина след трагедията делото вече е на трета инстанция. Причината - Апелативният съд в Пловдив измени наложената присъда от 4 години и 8 месеца затвор на 3 години условно заради смекчаващи вината обстоятелства.

Протест в село Братаница срещу намалената присъда на полицая, прегазил дете на пешеходна пътека

"Очакваме да се види, че държавата и законите ще започнат вече да работят. Да престанат тези убийства по пътя. Хората да видят, че вече наистина има закон", каза бащата на убитата Моника.

По делото е установено, че бившият антимафиот Владимир Панайотов е блъснал 7-годишната Моника на пешеходна пътека, правейки рисковано изпреварване със скорост не по-малка от 73 километра в час. След това спрял и се опитал да окаже първа помощ. Според защитата подсъдимият е бързал заради служебна задача.

"Преди да почине тя пак показа, че знае, че е на пешеходна пътека. Спират ѝ. Тя тръгва и не очаква, че това ще ѝ е последното пресичане", каза Марин - баща на убитата Моника.

В съдебната зала защитата заяви, че Панайотов може да бъде превъзпитан и без да влиза в затвора. Според обвинението, подсъдимият е карал твърде опасно, а условна присъда е несправедливо наказание.

"Не може да бъде прегазено и убито едно българско дете и затова нещо да няма ефективно наказание", каза адвокат Димитър Марковски.

До месец се очаква решението на върховните съдии, с което ще стане ясно дали условната присъда ще бъде потвърдена или делото ще бъде върнато за преразглеждане.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милена Тодорова с 36-о място в индивидуалното, триумф за Хана Йоберг на Световното по биатлон
Милена Тодорова с 36-о място в индивидуалното, триумф за Хана Йоберг на Световното по биатлон
БСП: Сезираме главния прокурор за готвена намеса в изборите
БСП: Сезираме главния прокурор за готвена намеса в изборите