НОВИНИ

НАТО е в готовност да засили военната помощ за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:05, 15.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Европа
Слушай новината

НАТО е в готовност да засили военната помощ за Украйна, като в същото време ще работи за попълване и увеличаване на своята военна мощ. Това стана ясно след двудневната срещата на военните министри от Алианса, която приключи в Брюксел.

Една година след войната Русия не дава признаци, че иска мир, напротив готви нови офанзиви, каза след срещата генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг. Затова НАТО ще увеличи военната помощ за Украйна.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: “Приветствам новите обещания за подкрепа, направени от съюзниците от НАТО. Включително повече тежки въоръжения и военно обучение. Това е критично важно. Украйна има възможност да наклони везните в своя посока. Времето е от съществено значение”.

Според служебния военен министър правителството вече е изпълнило решението на Народното събрание за оказване на военна помощ на Украйна. Страната ни е предложила да възобнови работата на фонда на рехабилитация на ранени украински войници, който се финансира от съюзниците. България ще участва и в общ проект на НАТО за наблюдение на Земята от Космоса.

Министърът коментира още, че е склонен да вярна на твърденията за оказвана от предишното правителство военна помощ за Украйна.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: "Не мисля, че е тайна, мисля, че всеки един в България знае, че всичко, което се произвежда в нашия военнопромишлен комплекс, се реализира там, където се води война, където се водят сражения. Това е нещо, което е известно. Фирмите, които са частни, и държавните имат подписани контракти, но по-пълна информация може да ви даде министърът на икономиката. В МО ние тепърва започваме да произвеждаме боеприпаси, така че е твърде рано да коментирам".

МС разреши участието на наши военнослужещи в Мисията на ЕС за военно подпомагане на Украйна

Снимки: БГНЕС

Военните министри от НАТО обсъдиха и увеличаване на инвестициите в отбраната.

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната: “Особено важна беше дискусията, която е свързана с процента от БВП, който трябва да бъде заделен за отбрана след 2024 година. Общото мнение е, че 2 процента от БВП трябва да бъде най-ниската възможна ставка и всеки от там нагоре колкото може в национален план да даде по отношение на модернизация и придобиване на нови способности”.

Министрите на отбраната решиха днес НАТО да създаде център за координация на критичната подводна инфраструктура след саботажа на тръбопроводите „Северен поток“. Центърът ще бъде ръководен от германски
генерал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националките по футбол победиха Хонконг на приятелски турнир в Алания
Националките по футбол победиха Хонконг на приятелски турнир в Алания
Изпращаме хуманитарна помощ и до Сирия със самолет "Спартан" утре
Изпращаме хуманитарна помощ и до Сирия със самолет "Спартан" утре