НОВИНИ

Протест в столичния квартал "Зона Б-5" срещу застрояването

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
09:27, 07.10.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
протест столичния квартал зона застрояването
Снимка:
Слушай новината

Жители от столичния квартал „Зона Б-5“ отново излизат на протест, заради строителство пред блока, в който живеят. Притесненията им са, че строителните дейности могат да се окажат опасни за сградата им.

Снимка: БТА

Протестиращите граждани обясниха, че не се притесняват от това, че гледката от прозорците им ще бъде развалена от строежа на новата сградата. По думите им има изкривяване и усукване на блока.

Снимка: БТА

„Притеснява ни това, което е известно отдавна - квартал „Зона Б-5“ е върху блатиста почва. Ние нямаме претенции към гледката. В крайна сметка София е презастроена. Но ни притеснява, че от една година блок 18 започна леко да се приплъзва към бъдещия строеж. Видяхте пукнатините, които са се образували по блока ни. Това наистина е притеснително, а не липса на гледка или засенчване“, обясни протестиращ.

Снимка: БТА

Гражданите твърдят, че имат и констативен протокол от район „Възраждане“ във връзка с изкривяването на болка.

„Констативният протокол е от главния инженер на район „Възраждане“, че има усукване и приплъзване на корпус А и усукване между корпуса А и Б в следствие на набиваните пилони, които са използвани на този строеж“, каза друг жител на района.

Снимка: БТА

От района "Възраждане" обясниха, че до 2015 година имотът е общинска собственост и продаден на търг. През 2016-та година е изменен плана за застрояване, като от предвидената двуетажна сграда за нежилищни функции се е променил в търговски център, одоборено е ново застрояване на 5 етажна сграда. През 2022 година са одобрено инвестиционни проекти и е издадено разрешение за строеж за сграда със смесено предназначение. През юни 2023 година е започнало строителството в имота, след което са стартирали протести от страна на живущите в района и след това е спрян строежа, което в последствие бива отменено.

Снимка: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дошла с намерението да се забавлява, Коко Гоф спечели титлата в Пекин
Дошла с намерението да се забавлява, Коко Гоф спечели титлата в Пекин
Околовръстният път на Благоевград е без осветление от десетилетие
Околовръстният път на Благоевград е без осветление от десетилетие