НОВИНИ

Протест заради липса на вода за питейни и битови нужди в дупнишкото село Самораново

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 08.08.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Заради липса на вода за питейни и битови нужди жителите на дупнишкото село Самораново излязоха на протест. Хората изразяват недоволството си срещу постоянните аварии на водопровода и непочистения воден резервоар. Преди няколко години безводието в селото тогава накара жителите да протестират, но нещата не са се променили.

"Проблемът с водата в село Самораново е потресаващ, има силно вирусни ситуации, няма как да поддържаме добра хигиена. Проблемът е комплексен - остаряла водопроводна мрежа, системно неподдържано водохващане основно за селото, трасето до селото също е компрометирано, има загуби на вода, чести аварии, не е валяло от доста време и в момента има големи загуби, въпреки че водата е малко", подчерта Райко Цветков, кмет на село Самораново.

"Вода имаме, газиме я, а всъщност вода нямаме. Водохващането е разграден двор, разбито е. Няма питейна вода, не можем да се измием, тоалетните вонят. Имаме вода, но по горите поголовно се сече", коментира протестиращ жител на Самораново.

"Самораново е с почти три източника за захранване на вода. За съжаление и трите са с намалени количества. Водохващането е собственост на ВиК - Дупница, оператор е "Кюстендилска вода". Водопреносната мрежа в селото е морално и физически остаряла. Изготвили сме работен проект с разрешително за строеж, проведена е процедура за изпълнител, нещо, което е факт, подаден е проектът за финансиране към МРРБ, все още нямаме договор, който да е подписан. Призовавам хората да бъдат по-търпеливи, проблемът гарантирам ще бъде разрешен, стига и ние да имаме уважение към водата", каза кметът на Община Дупница Първан Дангов.

Вижте прякото на Слави Илиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обзор Ден 7 в леката атлетика: Финал за Тихомир Иванов и изненадващи шампиони (ВИДЕО)
Обзор Ден 7 в леката атлетика: Финал за Тихомир Иванов и изненадващи шампиони (ВИДЕО)
Джесика Пегула започна успешно защитата на титлата си в Торонто
Джесика Пегула започна успешно защитата на титлата си в Торонто