НОВИНИ

Протести и антипротести в София заради Луковмарш

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:25, 17.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Спряха "Луковмарш" със заповед на кмета на София. Тя е издадена след като от полицията е получено уведомление до кмета на София Васил Терзиев, че в района на НДК се събират хора за траурно шествие в памет на генерал Луков.

Според участващите в шествието такава заповед е издадена и от предишния кмет на София, но е паднала в съда. По-рано те направиха шествие срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор, за което имаха позволение.

Т.нар. марш на толерантността започна от площад Св. Неделя. Участниците в шествието носеха снимки с убити от комунистически режим генерали и общественици, нямаха право да носят забранени знаци. Не беше позволено да скандират името на генерал Христо Луков. От Българския национален съюз отново ще съдят общината заради възпрепятстването на Луковмарш.

"Защо не жалят за пореден път да изпълняват решения на съда, решения които казват, че тя нямат право да забраняват", каза Пламен Димитров от Българският национален съюз.

Събралите се на шествието срещу поругаването на паметта на жертвите на комунистическия терор искат да бъдат премахнати всички комунистически паметници. В 17:00 привържениците на генерал Христо Луков все пак се събраха за шествието в негова памет.

Полицаите не допуснаха провеждането на Луков марш, те обградиха хората, които се бяха събрали на пилоните, а след това пропускаха малки групи по 5 човека и ги ескортираха.

"Очевидно пречи на някой и очевидно тази държава се управлява още от комунисти", заяви Звездомир Андронов.

Церемонията пред къщата на генерала се състоя отново под засилено полицейско присъствие. По-рано през деня се проведе и контра събитие под Надслов- без нацисти по улиците!

"Искам да защитавам правата на всеки човек да съществува", каза един от участниците в шествието.

Освен против "Луковмарш", събралите се на езерото Ариана се обявиха и против хомофобията, фашизма и сексизма .

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шави: Победата дойде по трудния начин, но така е по-сладко
Шави: Победата дойде по трудния начин, но така е по-сладко
Ига Швьонтек спечели турнира в Доха за трети пореден път
Ига Швьонтек спечели турнира в Доха за трети пореден път