НОВИНИ

Протести на екоактивисти нарушиха въздушния трафик в Европа

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:00, 25.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
протести екоактивисти нарушиха въздушния трафик европа
Слушай новината

Германски политици поискаха по-добра защита за летищата в страната , след като екоактивисти нарушиха въздушния трафик за втори пореден ден. Освен във Франкфурт, подобни протестни акции имаше и по летищата на други европейски градове с искане за ефективно опазване на околната среда.

Работата на летището във Франкфурт, най-натовареното в Германия, беше спряна за два часа, след като екоактивисти блокираха пистите, като се залепиха за асфалта. От 1400 полета за деня 140 бяха отменени.

„Малко се ядосах тази сутрин, но това е положението в крайна сметка, протестът за климата е необходим. Ако не се протестира по необичаен начин, нищо няма да се промени", каза Райнер Поленц, пътник на летище Фракфурт.

„Това е катастрофа! Възмутително е да създаваш такива неудобства на хората“, заяви Сабине Мьолер, пътник на летище Франкфурт.

Подобна протестна акция имаше и на лондонското летище Хийтроу, едно от най-използваните в света. Полицията там арестува седем членове на групата „ Просто спрете петрола“, която е известна със зрелищните си демонстрациите. Нейни представители затварят пътища, прекъсват културни и спортни събития и дори заляха със супа картина на Ван Гог.

Също като колегите си във Великобритания и Германия, екоактивисти в Швейцария се обявиха за прекратяване на използването на изкопаеми горива като блокираха пътищата за достъп до летищата в Цюрих и Женева . Протести имаше и в Осло и Виена.

Групите , които прекъснаха работата на европейските аерогари призоваха правителствата да се стремят към глобално споразумение за отказ от петрол, газ и въглища до 2030 година.
Асоциацията за защита на природата планира за идните месеци протести във Великобритания, Австрия, Нидерландия, Швейцария, Канада, Съединените щати и Норвегия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В единия от складовете край Елин Пелин е имало пиротехника с 2 тона тротилов еквивалент
В единия от складовете край Елин Пелин е имало пиротехника с 2 тона тротилов еквивалент
Няма поражения по най-близките къщи до складовете в Елин Пелин
Няма поражения по най-близките къщи до складовете в Елин Пелин