НОВИНИ

Противогрипните ваксини в аптеките свършиха

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:33, 20.10.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още
противогрипните ваксини аптеките свършиха
Снимка: Десислава Кулелиева

На фона на епидемията от коронавирус има недостиг на противогрипни ваксини в аптеките в страната. Въпреки че са се записали в списъци на чакащи още преди месеци, голяма част от хората не успяха да си купят.

В първия ден, в който ваксините бяха доставени в аптеките, те вече свършиха. Днес имаше хора, които търсеха ваксини, но отговорът най-често беше - ваксини няма, няма и да има. В една от столичните аптеки едва трима души са си купили ваксина.

Подобна е ситуацията и в друга - при списък с 250 чакащи, ваксини ще получат само петима души. Иначе - в сравнение с миналата година ваксините в аптеките са с 10 000 броя повече, но въпреки това не достигат. Причината - търсенето е нараснало многократно. Доставка на нови ваксини не се очаква.

Този отговор получаваха хората, които днес търсиха противогрипни ваксини в тази столична аптека. Едва процент от всички желаещи обаче успяха да си я купят.

"Хората обвиняват нас, но реално фармацевтите нямат никаква вина за това. Вина има структурата на фарма пазара, защото сега търговците на едро, които си внесоха ваксините реално си ги разпределиха по техните аптеки", каза Калин Георгиев, магистър-фармацевт.

Ваксини липсват в голяма част от аптеките у нас. Според фармацевти доставеното количество ваксини е напълно недостатъчно на фона на търсенето в условия на епидемия.

"По моя информация разбирам, че 70 000 ваксини са внесени, 10 000 са изкупени от болниците за персонала на болниците, около такова количество е отишло в ДКЦ-ата и медицинските центрове, където пациентите могат да си поставят", заяви Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт; член на УС на БФС.

Днес стана ясно, че при някои лични лекари вече са пристигнали и ваксините по програмата на Министерството на здравеопазването за ваксините на възрастни хора над 65 години. От утре те вече ще могат да ги поставят на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Вълчев: Над 95% от системата ще продължи да учи присъствено
Красимир Вълчев: Над 95% от системата ще продължи да учи присъствено
Прогноза: Възстановяването на икономиката реално ще започне през 2022 г.
Прогноза: Възстановяването на икономиката реално ще започне през 2022 г.