НОВИНИ

Проучване на „Европейци“: Помагат ли европейските фондове за развитието на България

bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 21.07.2021
Чете се за: 04:10 мин.
Общество
проучване bdquoевропейциldquo помагат европейските фондове развитието българия
Слушай новината

В проекта „Европейци” обичаме да търсим отговорите на важните въпроси. След като всяка събота ви показваме лицата на промяната в Европа, решихме да разберем дали хората в България си дават сметка как влияе Европейският съюз на местата, където живеят.

Специално социологическо проучване, направено от „Галъп Интернешънъл“ за проекта „Европейци” показва, че почти половината от хората вярват, че европейските фондове помагат за развитието на страната ни.

Над 1000 души отговарят на въпроса: „Помагат ли европейските фондове за развитието на България?”.

Освен оптимистични, има и песимистични настроения. 32% смятат, че парите от Европа не помагат реално, а цели 19 на сто не могат да преценят.

Ако погледнем по-внимателно настроенията сред хората, се вижда, че активните хора до 55 години са най-убедени в положителния ефект на европейските средства за България. Цели 64%. Очаквано по-скептично е по-възрастното поколение.

Най-силно усещат въздействието на европейските пари за облагородяване на местата, където живеят хората от големите градове и София - цели 56%. В малките градове и селата хората, които смятат, че Европа помага са по-малко. Явно, има какво да бъде наваксано в бъдеще.

Тези, които смятат, че европейските фондове помагат реално на България:

  • 30% с висше образование
  • 58% със средно образование

Общата картина на настроенията допълва и следващия въпрос от проучването на „Галъп интернешънъл“: Има или няма реални подобрения във Вашето населено място в резултат на европейските средства?

Повечето хора не свързват подобренията с европейските средства. Те са с най-висок процент – 42. 37 на сто са на противоположното мнение.

Доброто влияние се усеща най-силно в големите градове и София. Хората често не си дават сметка или не знаят кои проекти в региона им са се случили благодарение на европейски средства.

Сред тези, които смятат, че има реални подобрения:

Може би очаквано, в селата и малките градове най-малко виждат реални подобрения на мястото, където живеят.

Ако се опитаме да тълкуваме, ясно се вижда, че трябва да се инвестират повече средства в малките места, за да се изравнят различията.

Кой обаче трябва да прави и да бъде активен в политиката на сближаване?

Отговорите на следващия въпрос са категорични. Над половината от запитаните смятат, че това зависи от държавата. Любопитно е, че едва 14% смятат, че промяната зависи и от тяхната активност.

Ползите от европейските средства трябва да бъдат по-ясно показвани на хората, за да знаят и разбират повече за ролята на Европейския съюз за подобряване на начина им на живот. Често те нямат пълна представа за влиянието на европейските средства за развитието на местата, където живеят. Особено в по-малките градове и селата.

"Европейци" е проект на Българската национална телевизия, който разказва кратки истории на хора от цяла Европа. Хора, които с идеите и мисленето си променят света, градовете, местата, в които живеят. Фокусът е върху оригиналната мисъл, мащабните и смели хрумвания, които се превръщат в печеливши формули. Предаването ще показва лицата на промяната в Европа и ще разказва по модерен визуален начин техните истории. Рубриката се излъчва с подкрепата на ЕС.

Гледайте "Европейци" всяка събота веднага след централните новини на БНТ 1 в 20.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асоциацията на прокурорите: Прокуратурата е трън в очите на представители на политическата класа
Асоциацията на прокурорите: Прокуратурата е трън в очите на представители на политическата класа
"По света и у нас" отпразнува рождения си ден (СНИМКИ)
"По света и у нас" отпразнува рождения си ден (СНИМКИ)