НОВИНИ

Проверка на факти: Изключени ли са руските класици от матурите в Русия?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:23, 02.10.2023
Чете се за: 04:17 мин.
Русия
руското външно министерство извика българския посланик москва
Слушай новината

Публикация във Фейсбук, предизвикала 1900 реакции, 676 коментара и 291 споделяния, твърди, че руските класици са изключени от матурите в Русия.

Твърди се, че произведенията на Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Николай Гогол и други класици от златния век на руската литература са премахнати от единния държавен изпит в Русия. Твърдението се основава на публикуван конспект на изпита в "Рособрнадзор".

Конспектът е разгледан в детайли от изданието "Новая газета Европа", което забелязва, че в него липсват освен вече цитираните класици, но изобщо творци от 18 и първата половина на 19 век. Сред тях са още Денис Фонвизин, Гавриил Державин, Василий Жуковский, Александр Грибоедов. За сметка на това за подготовката за матурите е включен авторът на "Млада гвардия" Александър Фадеев и други произведения от времето на Втората световна война.

Тази информация предизвиква вълна от възмущение от страна на руски учители, учени и общественици в социалните мрежи:

"Възмущението на учителите по руски език и литература в цялата страна не може да се опише с думи... Това е вид саботаж срещу руската култура", пише учителка в социалната мрежа.

Според учителите промените означават, че учениците няма нужда да четат Пушкин, Гогол и Лермонтов, защото това няма да се отрази на оценките им.

След бурната реакция идва опровержение от руската служба за образование "Рособрнадзор". Обяснението е, че учебната програма е така структурирана, че от 5-и до 9-и клас се изучават споменатите автори, а в 10-и и 11-и клас се изучават творци от втората половина на 19-и до началото на 21-ви век, но в задачите от матурата се изискват сравнения и с други периоди, включително времето, през което са творили Пушкин и другите класици.

Министърът на образованието Сергей Кравцов също дава обяснение в телевизионно интервю, а агенция ТАСС цитира официалното съобщение на неговото ведомство.

"Разпространената по-рано информация за изключването на произведения на Жуковски, Грибоедов, Пушкин, Лермонтов, Гогол и други от задачите на Единния държавен изпит не отговаря на действителността", се казва в съобщение на Министерството на образованието на Русия.

Това не е единствената сериозна промяна в учебните програми за тази година. През август в Русия бяха представени нови учебници по история за 10 и 11 клас, според които руските войници са спасили мира през 2014 г. при анексирането на Крим, а основната цел на Запада е дестабилизирането на Русия.

С новите учебници се работи от началото на тази учебна година, която започва на 1 септември. Тези промени също са отразени в конспекта по история за предстоящите матури. Сред въпросите има такива, свързани с войната в Украйна, наричана от Кремъл "специална военна операция".

Заключение:

Твърдението е манипулативно. Промени в конспекта за матурите в Русия през настоящата учебна година действително има и те са публикувани официално на страницата на руската служба за образование "Рособрнадзор".

Промените засягат както изпита по литература, така и по история, като са включени въпроси и автори от новата история на Русия. Това не означава, че учениците не трябва да четат руските класици, но изучаването им е в по-малките класове, гласи официалното опровержение.

Факт е обаче, че Пушкин, Лермонтов и Гогол липсват от черновата на конспекта за матурите в Русия.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на БНТ и да сигнализирате отдела за проверка на факти на "По света и у нас".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна работа специално звено за противодействие на изборни престъпления
Започна работа специално звено за противодействие на изборни престъпления
НАП с нови банкови сметки за плащания към агенцията
НАП с нови банкови сметки за плащания към агенцията