НОВИНИ

Проверка на границата: Опитите за преминаване на мигранти са намалели наполовина

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 02.09.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Опитите за преминаване на българо-турската граница са намалели наполовина. Това установиха при проверка на оградата служебните министри на вътрешните работи и на отбраната. Патрули на Гранична полиция и военни охраняват границата, а от следващата седмица се очаква включването на екипи и от Военна полиция.

През последното денонощие на границата са спрени и върнати малко над 500 мигранти при над 1000 за предходните дни. Следите на успелите да преминат през оградата обаче личат.

"Преодоляването на това съоръжение става за минути. Те поставят стълби, най-често стволове на дървета, и буквално за минута или за две минути успяват да преодолеят съоръжението", обясни Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Най-сериозен към момента остава проблемът с лошото състояние на пътищата в граничната зона.

"Те не са ремонтирани качествено в нито един момент. Няма обезпечена пътна мрежа достатъчно добра, която позволява бързо и гъвкаво разгръщане на силите", каза още Иван Демерджиев.

В помощ по охраната на границата са командировани 350 военни, като при необходимост до седмица техният брой може да достигне 500.

"Ние извършваме наблюдателно-охранителни действия, но това може да стане едновременно само с граничен патрул. Усилваме и с Военна полиция, които имат функции за задържане. Така че ще може самостоятелно да патрулират", заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Голяма част от каналджиите вече са известни на полицията. Работи се по сигнали за съмнения за замесени в трафика служители на МВР. По думите на министъра, те са от средно ръководно ниво в регионалните дирекции.

"Ще бъдат предприети мерки буквално следващите дни в различни посоки. Ще има рокади, ще има лица, по отношение на които ще се предприемат и наказателни производства", допълни Иван Демерджиев.

Центровете за настаняване на мигранти не са запълнени изцяло, коментира вътрешният министър. Отворено е едното от фургонните селища. При необходимост ще бъде отворен и приемателния център в Елхово.

Репортер: Румяна Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екип на БНТ е блокиран в с. Богдан: Това е воден ад, десетки хора очакваме да бъдем спасени
Екип на БНТ е блокиран в с. Богдан: Това е воден ад, десетки хора очакваме да бъдем спасени
Бедстващите в Каравелово чакат помощ по високите етажи на къщите си
Бедстващите в Каравелово чакат помощ по високите етажи на къщите си