НОВИНИ

Психолог: Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези 9 дни

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:03, 21.11.2022
8626
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези девет дни. Така смята психологът Владислава Цолова, която е и основател на Център за поведенческа терапия на деца с аутизъм.

Според нея е малко вероятно детето да успее да предаде напълно какво точно му се е случило, но със сигурност ще може да покаже какво е чувствало. Фактът, че се е справило само и е оцеляло ще се отрази добре на развитието и самооценката му.

9 дни, в които малко момче, въпреки студа и глада, успява да оцелее само в планината - как е възможно? Според психолога Владислава Цолова, която е и родител на дете с аутизъм, един от факторите е високият адреналин, който екстремната ситуация провокира.

"Техният кръг е ограничен, те са винаги в парникова среда, те са под конвой от родители, специалисти и когато видят свобода - за тях адреналинът е толкова силен, че не усещат студ", заяви Владислава Цолова, психолог, основател на център за поведенческа терапия на деца с аутизъм.

Децата с аутизъм не осъзнават опасностите, на които са изложени - и съответно не се страхуват.

"Ако ние бяхме на неговото място, може още първата вечер да ни се пръсне сърцето от страх, защото знаем, че не можем да оцелеем. Той това не го знае", допълни Владислава Цолова.

Прагът на болката също е различен.

"Например моят син в първи клас счупи краче на разходка в парка, обаче на сутринта каза - защо не мога да стъпя на крачето си. Всеки невротипичен човек не би могъл да спи от болка", коментира психологът.

Когато вали дъжд, често децата в аутистичния спектър просто си отварят устата и искат да ги вали, разказва психологът.

"Храната и течностите, които за нас са социално неприемливи, за тях имат по-различно измерение, те са свързани основно с цветове, тактилна чувствителност и немалко деца търсят тактилната стимулация като пясък и пръст и ги слагат и в устата си", каза още Владислава Цолова.

ВСИЧКО ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО В ПЕРНИК ДЕТЕ И РАЗВРЪЗКАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Оцеляването без чужда помощ ще се отрази добре на самочувствието на Александър, смята психологът. От негова гледна точка не се е случило нищо страшно, а е получил възможност да бъде самостоятелен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов: Завърши най-успешния сезон за мен и моя екип
Димитър Кузманов: Завърши най-успешния сезон за мен и моя екип
Роберта Мецола пред Вежди Рашидов: Недопустимо е да се поставят политически пречки пред България за Шенген
Роберта Мецола пред Вежди Рашидов: Недопустимо е да се поставят политически пречки пред България за Шенген