НОВИНИ

Пуешкото месо и цвеклото са сред храните, които повишават "добрия холестерол"

пуйка
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:47, 25.12.2023
Чете се за: 01:52 мин.
Още
Слушай новината

Храни като мазна риба, пилешки гърди, картофи, цвекло и пуйка, част от които присъстват на празничната трапеза, повишават нивата на "добрия холестерол" в кръвта, пише на сайта си Лондонската медицинска лаборатория.

Авторите на публикацията напомнят, че т.нар. "добър холестерол" се пренася в кръвта от липопротеините с висока плътност (HDL). Те транспортират неизползвания от организма холестерол в черния дроб, където той се преработва до жлъчни киселини.

"Лошият холестерол" се пренася от липопротеините с ниска плътност (LDL), които могат да образуват атеросклеротични плаки, стесняващи лумена на кръвоносните съдове. Това увеличава риска от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите обясняват, че мазната риба, пилешките гърди и пуешкото месо, които са богати на ниацин, известен и като витамин B3, могат да повишат нивата на HDL в кръвта.

Според експертите полезни са и храните с високо съдържание на антиоксиданти - вещества, които предпазват клетките от увреждане от окисление. Сред тях са цвекло, червено и бяло зеле, спанак.

Друга здравословна храна, която помага за подобряване на липидния профил в кръвта, са печените картофи. Те са богати на антиоксиданти и витамини В и С, които са от съществено значение за нормалното функциониране на организма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Везенков, който сбъдна мечтата си
Александър Везенков, който сбъдна мечтата си
Западноевропейският митрополит Антоний отслужи Рождественската литургия и прочете патриаршеското и синодално послание за празника
Западноевропейският митрополит Антоний отслужи Рождественската литургия и прочете патриаршеското и синодално послание за празника