НОВИНИ

Как плавно да преминем към пълноценно хранене след коледните пости?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:27, 23.12.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

40-дневните Коледни пости са към своя край. По Коледа ще заменим безмесните храни със свинско, коледна пуйка и други месни деликатеси. Как да преминем от постното хранене към по-тежката празнична трапеза на Коледа?

Диана Кирова от София пости по Коледа вече пета година. Смята, че има достатъчно полезни и постни храни и нищо не ѝ е липсвало. Сега обаче трябва да премине на друг режим.

"Трябва да има плавен преход към нормалната храна и да се съобразявам и да ям храни, които не са толкова тежки, мазни, за да не стресирам организма си", казва Диана Кирова.

Според доц. Даниела Попова захранването трябва да е не само плавно, но и с определени продукти. Не бива да се започва веднага с мазни, трудно смилаеми храни, за усвояването на които са нужни поне 5 - 6 часа. Киселото мляко е подходящо за начало, а после да се включат краве сирене, извара и яйца.

"Ако не се премине плавно, могат да възникнат сериозни здравни нарушения, касаещи храносмилането - чернодробни нарушения, жлъчни кризи, дори панкреасни нарушения, тъй като изведнъж човек се връща към приема на обилно количество животински белтъци и мазнини. Това може да предизвика доста сериозно дразнене", обясни доц. Даниела Попова, болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Трябва да се започне с нетлъсто месо - от заек, пуйка, пиле или риба. Пържените храни трябва да се избягват и да се яде на малки порции, по 4-5 пъти на ден.

"Храненето трябва да бъде разнообразно, но не обилно. И заедно с млечните храни да имаме и други зеленчукови и плодови храни, които биха освежили и балансирали нашето хранене. Алкохол ако се добави, и то в големи количества, това е допълнително един рисков фактор, който провокира хранителните нарушения", каза доц. Даниела Попова, болница "Царица Йоанна" ИСУЛ.

И през втория и третия ден на Коледа не само хората, които са постили, но и тези с храносмилателни проблеми трябва да продължат с по-малки количества от различните ястия и да има интервал между отделните хранения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Песента Last Christmas на дуета "Уам!" оглави британската коледна класация
Песента Last Christmas на дуета "Уам!" оглави британската коледна класация
Международната космическа станция на 25 години - какво предстои?
Международната космическа станция на 25 години - какво предстои?