НОВИНИ

Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но с гаранции

кремъл киев обмисли изтегляне войските мирни преговори
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 16.06.2024 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин не изключва възможността за преговори с Украйна, но държи да бъдат дадени гаранции за тяхната легитимност, съобщиха руски информационни агенции, които цитираха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

По думите му Володимир Зеленски "не е човек, с когото могат да се постигнат писмени споразумения, тъй като тези споразумения де юре ще бъдат нелегитимни", съобщи ТАСС. Резултатите от евентуалните преговори с Киев ще трябва да бъдат потвърдени от гаранции, за да се обезпечи тяхната легитимност, заяви говорителят на Кремъл.

Песков изтъкна, че "съществува система от гаранции в областта на сигурността и по всички останали въпроси". Той определи като "много трудна" задачата "да се изработи тази система от гаранции, за да се гарантира прилагането на споразуменията".

Говорителят на Кремъл добави, че украинският президент Зеленски ще трябва да обмисли сключването на мирно споразумение с Путин, защото военната обстановка за Киев се влошава.

"Настоящата динамика на ситуацията на фронта ясно ни показва, че тя ще продължи да се влошава за украинците. Вероятно един политик, който поставя интересите на родината си над своите собствени и дори над (тези на) господарите си, би обмислил подобно предложение. Нека да видим какво ще се случи", добави говорителят на Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строги забрани в Гърция заради висок риск от пожари
Строги забрани в Гърция заради висок риск от пожари
Хамас и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение
Хамас и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение