НОВИНИ

Работа и трудни решения - какви са задачите пред новия премиер на Великобритания?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:10, 06.07.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Първо заседание на новото британско правителство и първа пресконференция на новия премиер - Киър Стармър. Имаме огромно количество работа, която трябва да се свърши, ще се наложи да се вземат трудни решения - част от посланията на премиера. Проблемите в сектора на здравеопазването и в системата за изтърпяване на наказанията ще бъдат приоритет във вътрешната политика. А какви са те във външнополитически план и какви са очакванията на хората от кабинета "Стармър" - отговорите следват.

"Имаме огромно количество работа за вършене. Така че, нека да започваме!", каза Киър Стармър, министър-председател на Великобритания.

Така започна работа новото британско правителство, в което има 25 министри, 11 от които жени, част от тях - на ключови позиции. Сред тях са вицепремиерът Анджела Райнър, финансовият министър Рейчъл Рийвс, вътрешният министър Ивет Купър. Съставът е очакван, но желанието за промяна е видимо, коментират анализатори. Здравната система и проблемът със затворите бяха сред акцентите в първата пресконференция на премиера Стармър. Той не скри, че Националната здравна служба, която включва четирите обществени здравни услуги в Обединеното кралство, е в много лошо състояние. Ситуацията със затворите е много тежка, някои от тях изчерпват капацитета си. В следващите дни Стармър ще посети Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. А първата му международна изява ще бъде срещата на върха на НАТО идната седмица.

"Вашингтон ще бъде възможност за мен да продължа разговорите си с редица лидери, с които вече се чух, или предстои да се чуя. Става дума за важната среща на върха на НАТО. Ясно е, че първото задължение на моето правителство е сигурността и отбраната. Както и да препотвърдим нашата непоклатима подкрепа за НАТО, и да уверим, както вече направих пред президента Зеленски, че подкрепата ни и тази на нашите съюзници за Украйна, остава непоклатима", заяви новият премиер на Великобритания.

За пореден път през последните дни Стармър каза, че промяната е започнала, но не може да се очаква тя да се случи бързо.

"Работата започна и промяна ще има толкова скоро, колкото успеем да я направим - в близките месеци или години от управлението на това правителство. Извън всякакво съмнение е, че нищо няма да се промени до края на първия мандат. Неизбежно в различни области, промените ще се се случват с различно темпо. Не мога да се преструвам, че можем да поправим всичко за една нощ."

Професионални работа - това очакват обикновените хора от новия британски кабинет.

"Честност. Обикновена и семпла - честност. И искам да видя политик, който си върши работата професионално. Избираме ги и очакваме те да са професионалисти, но не всички са."

"Основният приоритет трябва да бъде увеличаване на бюджета за образование. Виждал съм колежи, учебни заведения, в които има недостиг на учители, няма грижа за деца със специални потребности и нужди. Има нужда от по-голямо финансиране, за да получат децата възможностите, които заслужават."

От кабинета на Стармър се ангажираха, че той ще дава редовно отчет на дейността на кабинета си, но към момента не планират да върнат месечните пресконференции - практика, поддържана от бившия премиер Тони Блеър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Биляна Дудова спечели сребърен медал на Гран При на Испания
Биляна Дудова спечели сребърен медал на Гран При на Испания
Александър Зверев елиминира Камерън Нори от Уимбълдън
Александър Зверев елиминира Камерън Нори от Уимбълдън