НОВИНИ

Коя беше най-голямата грешка на президента Макрон?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:32, 06.07.2024
Чете се за: 04:17 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска Националното събрание само час след първите резултати от европейските избори на 9 юни. Направи го след извънредно съвещание с правителството, на което премиерът Габриел Атал се е опитал да го спре.

"Това беше наистина неочаквано решение, за което партиите не бяха готови. Поради тази причина имахме блицкампания, откроиха се три големи блока - на крайната десница, левите и президентския, който се очертава като най-слабия", смята Бенжамен Морел, анализатор и преподавател по политически науки в университета Париж 2.

Прогнозите са, че "Национален сбор" може да удвои депутатите си, но ще е достатъчен ли опитът на центристите и левите да попречат за постигането на абсолютно мнозинство.

"Баражът проработи съвсем слабо. Още на първия тур видяхме, че хората си търсеха причина в ляво или в центъра, само за да гласуват срещу. Тъй като на втория тур имаше оттегляне на кандидати, този бараж проработи донякъде, защото гласове от центъра могат да се прелеят вляво. И това може да попречи на "Национален сбор" да получи абсолютно мнозинство, но това не изключва крайната десница да има поне 200 депутати, най-голямото финансиране и дори да спечели следващите избори", заяви Бенжамен Морел, анализатор и преподавател по политически науки в университета Париж.

Набързо свиканите предсрочни избори предизвикаха напрежение не само сред политиците, но и в обществото, включително и нападения срещу политически представители и активисти.

"Това не е характерно само за тези избори. През последните години се засили агресията срещу кметовете. Свидетели сме на увеличаване на насилието срещу политици в Западна Европа и Франция не е изключение", допълни Бенжамен Морел, анализатор и преподавател по политически науки в университета Париж.

Неочаквани избори - шанс за едни и провал за други.

"Налице е феноменът Жордан Бардела. Той е млад, на 28 години и дава нов облик на партия, която по-скоро би била определяна като консервативна, реакционистка. Той е в социалните мрежи, обръща се директно към младите, не плаши толкова пенсионерите и успя да разшири електората на "Национален сбор", който в началото гравитираше около хората без образование", каза Бенжамен Морел, анализатор и преподавател по политически науки в университета Париж.

След тези избори за президента Еманюел Макрон и неговата коалиция ще бъде трудно да се изправят.

"Макрон загуби контрол над собствената си партия. Свидетели сме как депутати не желаят образа му да присъства на плакатите им. Разпускането на парламента беше причина за разрива, който настъпи в неговата формация. И мнозинството, с което разполагаше, буквално ще се стопи и партията му няма да има възможност да управлява, поне не самостоятелно”, мисли Бенжамен Морел, анализатор и преподавател по политически науки в университета Париж.

Независимо от изхода на тези избори, преобладава мнението, че най-голямата грешка на президента Макрон е прибързаното му решение, което може да тласне Франция към политическа безизходица.

Вижте повече в прякото включване на специалния пратеник на БНТ Ива Стойкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция не се поколеба срещу Словения и грабна билет за финала в Пирея (ВИДЕО)
Гърция не се поколеба срещу Словения и грабна билет за финала в Пирея (ВИДЕО)
Хипотези и сценарии: Възможно ли е редовно 50-ото Народно събрание?
Хипотези и сценарии: Възможно ли е редовно 50-ото Народно събрание?