НОВИНИ

Воден режим през лятото: Системна липса на вода край Варна

Жителите на "Перчемлията" са подали жалба и до омбдусмана

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
14:48, 06.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици домакинства във варненската местност "Перчемлията" са без вода през летните месеци. Хората казват, че от години имат проблеми с ниското налягане на водата и честото ѝ спиране.

Вода не тече дори от противопожарните кранове.

Всяко лято живеещите в местността "Перчемлията" са на воден режим. Тази година проблемите са започнали по-рано от очакваното.

"От средата на месец юни водата я няма изцяло. Отправили сме множество запитвания, жалби, обаждания и отговорите са абсолютно уклончиви", заяви Огнян Петров, жител на местност "Перчемлията".

Хората са принудени да ходят до чешма край Аладжа манастир, за да си пълнят вода в туби.

"За да си изпереш дрехите или бельото, трябва да си го занесеш във Варна, да си го изпереш, да го върнеш и да го изсушиш. Това е на границата на възможностите", коментира Недялка Маринова, жител на местност "Перчемлията".

"Пускам, започва водата от водопровода да тегли и аз допълвам с тубите. След време, пералнята ми мига, натискам копчето, пак да напълня туба", допълни Мария Христова.

Освен за битови нужди, вода не достига дори за гасене на пожари. А на броени метри от местността се намира Природен парк "Златни пясъци".

"Защитата в района в противопожарно отношение се осъществява от 7 хидранта. Вчера проверихме 6 от тях и нямаше налягане", заяви Върбан Петков, пожарникар.

"От септември до март месец в района имаше 4 пожара, предизвикани от различни причини. Имаме пожарни кранове, но всички те са празни", коментира Огнян Петров, жител.

От ВиК-Варна казват, че причина за безводието в "Перчемлията" е старият и компрометиран водопровод с дължина 5 километра, който захранва местността. Освен това, през лятото се увеличавало и потреблението.

"24 часа в денонощието помпите работят и подават цялото водно количество, което формират няколкото водоизточника. Следи се така, че при първия сигнал в тази зона за повреда, да се реагира веднага", заяви Благовест Крачев, главен инженер на ВиК-Варна.

В момента от ВиК-Варна подменят близо два километра от водопровода.

"За тези зони, където най-често дават повреди, така че и това поне да бъде елиминирано. Теренът, в който са зоните, не е равнинен и по-ниско разположените места спрямо водопродова, водата е достатъчно, отколкото тези нависоко", каза още Благовест Крачев, главен инженер на ВиК-Варна.

От водното дружество очакват подмяната на двукилометровото трасе от водопровода да приключи до есента. Междувременно жителите на "Перчемлията" са подали жалба и до омбдусмана.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при катастрофа на АМ "Струма"
Жена загина при катастрофа на АМ "Струма"
Руски борци се отказаха от участие на Олимпийските игри в Париж
Руски борци се отказаха от участие на Олимпийските игри в Париж