НОВИНИ

Мерки в планината Фуджи: Входна такса и ограничен брой туристи

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:24, 06.07.2024
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Летният сезон за изкачване на планината Фуджи започна тази седмица с нови мерки за контрол с цел борба с прекомерния туризъм.

Японските власти въведоха такса и незадължително дарение за желаещите да се катерят.

За изкачването на пътеката Йошида ще се събира входна такса от 2000 йени (13 долара) плюс доброволно дарение. Броят на изкачващите се ще бъде ограничен до 4000 души на ден.

За първи път тази година властите, загрижени за безопасността и екологията в най-високата планина на Япония, въведоха и онлайн резервации за популярната пътека.

"Харесвам идеята, защото, ако уважаваш планината, всъщност трябва да ограничиш хората. Като Еверест - там виждаш много задръствания. Мисля, че Япония свърши страхотна работа. Въведена е много ограничена такса, не много висока сума", заяви Четна Джоши, алпинистка от Индия.

Пътеката Йошида, до която се стига сравнително лесно от Токио, е предпочитана от повечето туристи. По официални данни около 60% от катерачите избират този маршрут.

Някои спят на пътеката или палят огньове, за да се стоплят, а други се опитват да завършат похода без почивки, в резултат на което се разболяват или нараняват.

Новите мерки са въведени "преди всичко за защита на живота" на алпинистите, а не за да блокират идването на туристи, обясниха властите.

"И ако това може да помогне да се запази всичко това, да се поддържат мястото и планината Фуджи в добра форма, идеята е добра", допълни Силвен Вагнер, алпинист от Франция.

Фуджи е покрита със сняг през повечето време, но привлича над 220 000 посетители в туристическия сезон от юли до септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски борци се отказаха от участие на Олимпийските игри в Париж
Руски борци се отказаха от участие на Олимпийските игри в Париж
Психология на дузпите, част 1
Психология на дузпите, част 1