НОВИНИ

Джевдет Чакъров след срещата с Доган: ДПС не функционира нормално, има напрежение

Очаквайте скоро обръщение на нашия почетен председател, добави той

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:55, 06.07.2024 (обновена)
31810
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След седмица на политическо напрежение и разделения в групата на ДПС част от членовете на Движението се срещнаха с почетния председател Ахмед Доган в резиденцията му в Росенец. Срещата продължи повече от три часа.

След срещата председателят на ДПС Джевдет Чакъров заяви:

"Проведохме едно задълбочено и доста сериозно заседание с колегите с нашия почетен председател д-р Ахмед Доган. Обсъди се политическата ситуация в страната. Естествено обсъди се и политическата ситуация вътре и в нашата политическа сила – в ДПС и в парламентарната ни група. И видно е, че ситуацията има своите измерения с оглед на натрупаното напрежение. Това, което обсъдихме е, че ДПС не функционира в момента в нормалния си вид и съдържание. Необходимо е да се върне към нормалността по отношение на функционирането, което имаме предвид автентичното, истинското ДПС, което е с функциониране на колективните органи, диалог, визия, обсъждане, взимане на решения, които произтичат от колективните органи, съобразно нормите в нашия устав. И решението на всички колеги, които представям е, че връщане назад няма. За напред трябва да се възстанови тази нормалност. И очаквайте в най- скоро време позиция от нашия почетен председател, от д-р Ахмед Доган.

Какво означава да се върне нормалността?

"Да функционира, да функционират всички колективни органи, вече казах. Това не е клише. Не еднократно съм посочил, че те не функционират от доста време, от миналата година – близо година вече. Не функционират, няма обсъждане, няма взимане на решения. По този начин не може да се продължава и няма да се продължи. Ние вярваме в потенциала, в капацитета на всички структури в ДПС. И в това отношение очакваме позитивни стъпки, решения от тях, от хората, които са ни подкрепяли и в страната, и в Турция, и в Европа, навсякъде. И освен това трябва да подходим и отговорно и с оглед на това, което е ДПС и за нашата страна за република България. С оглед на политическата ситуация, осъзнаваме и нашите отговорности. Трябва да има стабилност в страната. Да се положат всички възможни усилия за съставяне на правителство в оставащото време. Ако не съумеем естествено, че ще се иде на избори. Но това не е най-доброто решение. Защото пропускаме много сериозно време. Отново обсъдихме нашата отговорност и ролята, която трябва да има ДПС, такава каквато е имало още от началото на демократичните промени".

"Тук са хората, които са взели решение и днес всички с удоволствие и гордост посочиха, че това, което препоръча, предложи, съобразно правомощията, които има почетният председател д-р Ахмед Доган. Всички ние се съобразихме с това. И това беше правилното. Аз казах, наистина една добра кандидатура в лицето на г-н Росен Желязков. Трябва да кажем, че имаше и добри кандидатури за министри, които са професионалисти. Трябва да има хора, които са компетентни в управлението на страната. Виждаме какво става с Плана за възстановяване и устойчивост, виждаме какво става с Европейските програми. Виждаме, че е много сложна геополитическата ситуация. Хората очакват и с право, всички ние, заедно с хората, това беше мотото на нашата кампания, има какво да направим. Страната ни има потенциал, който трябва да бъде разгънат", категоричен беше Чакъров.

И младежкото ДПС излезе със своя позиция днес. Именно Джейхан Ибрямов е един от бившите лидери на младежите в Движението.

Те казват, че няма да се поддадат на опитите за раздор и зрелища и призовават за разум, сплотеност и единство. Декларират и подкрепата си за Ахмед Доган.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов за предаването "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия "Св. Йоан XXIII"
Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия "Св. Йоан XXIII"
Биляна Дудова ще се бори за титлата на Гран при на Испания
Биляна Дудова ще се бори за титлата на Гран при на Испания