НОВИНИ

Работна група обсъжда изграждането на мрежа от буферни паркинги в страната

работна група обсъжда изграждането мрежа буферни паркинги страната
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 08.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на транспорта и съобщенията работи усилено съвместно с Българската агенция за безопасност по пътищата за изграждане на мрежа от буферни паркинги във вътрешността на страната.

Създадена е неформална работна група, чиято първа среща ще бъде на 13 септември. Това заяви в Русе зам.-министърът на транспорта Димитър Недялков, който участва в дискусия между румънски и български власти за по-добра транспортна свързаност между двете държави.

Димитър Недялков уточни, че идеята е паркингите да имат система за комуникация с граничните пунктове и добави:

"Работи се за създаването на такава мрежа от паркинги, трябва да се уточнява само собствеността, управлението. Иначе има европейски директиви в посока това на какви изисквания трябва да отговарят, за да получат съответните сертификати, има нива на тези паркинги. Има сериозни разработки в тази посока, въпрос е на организация и на желание от наша страна да го свършим и се надявам в най-скоро време да можем да излезем с някакво предложение. В този процес трябва да бъдат включени и транспортните фирми, това не е решение еднолично на държавата. При условие, че има голямо търсене в определени точки, такава ще бъде логиката за избиране на местата за изграждане на такива паркинги"

Затвориха за няколко часа "Дунав мост" при Русе заради скъсан парапет

Димитър Недялков каза още, че заради натовареността на "Дунав мост" при Русе се обсъждат и варианти за засилване на работата на другите пунктове по българо-румънската граница и това ще бъде направено в най-кратки срокове. Създадена е работна група, която е набелязала мерки за съкращаване на времето за изчакване на камионите. Например – таксата за преминаване през граничния пункт да се заплаща предварително по интернет.

Автор: Венета Николова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанасова: Доверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се гради трудно, всяка дума в повече ще натежи
Атанасова: Доверието между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се гради трудно, всяка дума в повече ще натежи
Симон Антони Иванов със загуба на четвъртфиналите на турнира в Пирот
Симон Антони Иванов със загуба на четвъртфиналите на турнира в Пирот