НОВИНИ

Работник загина, затрупан в ров на строителен обект в Червен бряг

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 28.10.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Мъж загина по време на работа на строителен обект в Червен бряг. Той е работил без трудов договор и без предпазни средства. От Инспекцията по труда още търсят работодателя, въпреки че това е фирма, спечелила обществена поръчка за работата по изграждането на водния цикъл в града.

Работникът е бил затрупан в 5-метров ров, по време на изкопни дейности на обекта. Докато чакали помощ, колеги и роднини започнали да копаят с голи ръце, за да открият тялото. Според близки на загиналия мъж, институциите ще се опитат да потулят случая.

Всичко се случило вчера сутринта малко след 10.00 часа, когато на строителния обект били петима работници. Багеристът казал на 52-годишния Косто да влезе в изкопа и да наблюдава да не се спука водопроводната тръба. Тогава се чул силен грохот и земната маса затрупала мъжа. Негов колега и роднина започнали веднага да копае с ръце.

"Да маха по-едрите буци, защото очакваше да е по-на високо. След което почва да звъни на мен и почнахме да копаем, защото няма кой друг. Пожарната си седи отгоре без да търси", разказа роднина на загиналия.

Затрупаният мъж е бил изваден мъртъв. В този момент ръководители на обекта не са присъствали. Дори след инцидента не са се появили представители на фирмата. Според кмета на Червен бряг обезопасителните съоръжения са били задължително изискване.

"Преди началото на обекта много внимателно разглеждахме цялата безопасност на действията, защото те са изкопни ями и коментирахме че е задължително с укрепителни устройства да има, да се работи по този начин", заяви кметът на Червен бряг доктор Цветан Димитров.

"Без каски бяха, никакво обезопасяване, никакво работно облекло от фирмата подизпълнител, нищо", допълни близкият на 52-годишния Косто.

След трудовата злополука: Работниците без договори, без предпазни средства и без спешна помощ

Загиналият е работил на обекта от 10 дни, като за този период няма трудов договор, потвърдиха от Инспекцията в Плевен.

"Понеже се установи, че има изпълнител и няколко подизпълнители не можем категорично на този етап да кажем кой е работодателя. Събрани са доказателства и ще бъде извършена справка за всички работещи лица", уточни директорът на Инспекцията по труда в Плевен Радослава Иванова.

Според кмета, фирмата - изпълнител е една.

"Има фирма, която е спечелила обществената поръчка. Там няма опция да има подизпълнител", категоричен е Димитров.

Подобни срутвания е имало само преди няколко дни и никой не е взел мерки, оплакаха се хората. Опитахме да потърсим представител на фирмата, спечелила поръчката, но никой не отговори на телефона.

Репортер: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА превзе Кърджали и дръпна с пет точки пред Лудогорец на върха в Първа лига
ЦСКА превзе Кърджали и дръпна с пет точки пред Лудогорец на върха в Първа лига
Служебният вътрешен министър и главният прокурор в пореден задочен спор
Служебният вътрешен министър и главният прокурор в пореден задочен спор