НОВИНИ

Служебният вътрешен министър и главният прокурор в пореден задочен спор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:20, 28.10.2022
Чете се за: 07:45 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният вътрешен министър влезе в пореден задочен спор с главния прокурор. Въпреки твърденията на Демерджиев и Гешев, че на оперативно ниво МВР и прокуратурата през последните месеци работят по-добре заедно, вицепремиерът не спести критики към държавното обвинение за сключените споразумения и ниски наказания за пияни и дрогирани шофьори. Главният прокурор му отвърна, че споразуменията са предвидени в закона и се контролират и одобряват от съда.

Повод стана информация от МВР, според която прокуратурата е прекратила част от разследванията на задържани пияни зад волана, а по други е сключила споразумени, в които по думите на Иван Демерджиев били определени много ниски наказания. Главният прокурор отговори, че актовете на всеки прокурор се основават на закона и доказателства, които МВР е събрало и се контролират от съда, а споразуменията са част от наказателното законодателство.

Иван Демерджиев коментира и разследването за магистрала "Хемус", което по думите му се е раздвижило през последните три месеца и каза, че на местно ниво взаимодействието с прокуратурата се подобрява. Арена на задочния спор стана Народното събрание. Там вътрешния министър беше по обяд, а главния прокурор няколко часа по-късно.

Резултатът от подобреното взаимодействие между МВР и прокуратурата вече се вижда, според служебния вътрешен министър. Иван Демерджиев подчерта, че е намерил редица ключови разследвания буксуващи, а сега работата се е възобновила и даде пример с новите обвиняеми по казуса с авансовите плащания за строителството на магистрала "Хемус".

"Вече знаете, имаме и първите резултати, имаме девет привлечени лица към наказателна отговорност по случая "Хемус" и апелирам много внимателно да видите кои са тези лица, защото това не са онези граждани неизвестни никому анонимни, които виждахте по телевизията в началото на случая. Свързани са с много интересни дружества, вие сте журналисти, можете да направите разследване", каза Демерджиев.

С аргумента, че главният прокурор не знае какво се случва по всички производства в прокуратурата, Иван Гешев не коментира разследването по казуса "Хемус".

"Има наблюдаващи прокурори, Софийска градска прокуратура. Обърнете се има говорител, административен ръководител. Главният прокурор нито ръководи, нито дава информация", каза Гешев.

На този етап от Софийската градска прокуратура не дават публична информация по казуса, за да не попречат на разследването. Подчертават обаче, че съвместната им работа с ГДБОП е добра и благодарение на това са разплели схемата с авансовите плащания за "Хемус". Служебният вътрешен министър коментира и предложението на главния прокурор за съвместните екипи по места, които да анализират, наблюдават и разследват престъпления, извършвани от организирани престъпни групи.

"Ако има правно основание да бъдат създадени такива екипи, ще бъдат създадени. Ако няма правно основание да бъдат създадени, ние няма как да ги създадем. Но нито сме отказали, нито ще откажем координация при противодействието на престъпността", каза Демерджиев.

"Основания такива явно има, защото този модел не си го е измислил г-н Гешев и българската прокуратура. Това, което предлагаме, е функционирало между 2013 и 2018 година и е подписано от ръководителя на ДАНС - председателя, от различни министри на вътрешните работи. Значи те са намерили законови основания в период от 6 - 7 години и от други главни прокурори", каза Гешев.

Вътрешния министър отправи критика към прокуратурата за прекратени разследвания, както и за сключени споразумения с пияни и дрогирани шофьори. Според Демерджиев така наказанията били ниски.

"Преди да излиза с позиции по разни теми, главният прокурор да провери внимателно ведомството си. Да, всички искаме да променим законодателството. Това трябва да става внимателно. Но първата ни задача е като ръководители да видим как работят нашите системи и това е един пример, който прокуратурата работи не по начина, по който декларира главният прокурор. Да се прекратяват по този начин досъдебни производства, да се сключват споразумения с такива ниски наказания не е превенция срещу този род престъпления и главният прокурор трябва да вземе мерки това да не продължава", каза Демерджиев.

"Ще кажа нещо принципно. На всеки български гражданин трябва да е ясно, че споразумението е присъда, която се постановява и одобрява в случая от български съд. Така че този, който контролира решенията на отделните прокурори се нарича съдия. И няма как главният прокурор да ревизира съдебни решения. Поне не ми е известно такава процедура в европейската практика", каза Гешев.

Иван Демерджиев изрази съмнение, че главният прокурор е доволен от това, че МВР подобрява дейността си.

"МВР подобрява дейността си и това най-вероятно тревожи г-н Гешев, защото главните прокурори последните години, инициирайки различни законодателни изменения силно са се постарали да разцепят силата на МВР, която основно е ГДБОП. Така че МВР се съживява и ще започне все по-активно да изпълнява функциите си", каза Демерджиев.

"Не виждам законови основания за подкрепа на това твърдение. Виждам, че г-н Демерджиев полага всичко, което зависи от него за възстановяване на нормалното функциониране на МВР и му пожелавам успех, защото това е в интерес на българските граждани и в интерес на българската прокуратура, защото без да се разкрият престъпления и без взаимодействие няма как да има справедливост, която очакват българските граждани", каза Гешев.

И главният прокурор е на мнение, че през последните месеци МВР и прокуратурата работят по-добре заедно. Според Гешев обаче, взаимодействието трябва да бъде много по-добро, за да се отговори на престъпността.

Иван Гешев подчерта още, че познава добре проблемите в прокуратурата, но и тези в МВР. Според него приемането на законови промени както в наказателния, така и в наказателно-процесуалния кодекс могат да направят борбата с престъпността много по-ефективна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работник загина, затрупан в ров на строителен обект в Червен бряг
Работник загина, затрупан в ров на строителен обект в Червен бряг
Илиан Илиев обяви групата на Черно море за домакинството на Локомотив София
Илиан Илиев обяви групата на Черно море за домакинството на Локомотив София