НОВИНИ

Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС да кажем, че ще намерим друг начин, но ще плащаме по-скъпо

живо радев българия испания отлични отношения диалог политическо ниво
bnt avatar logo
от БНТ
12:48, 28.04.2022
5609
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Слушай новината

Изпълнителната власт трябва да реши проблема с газа, за да може цената за българския потребител и индустрия да е най-ниска. Това заяви президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Испания по покана на крал Фелипе VI.

"Предизвикателство е първо физически да се получи газ, след което трябва да се реши нормативно - да се мисли как, откъде и с какви договори това ще стане. Трето, което е най-важното за нас - каква ще е цената. Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС, с най-бедното население, да кажеш - ще намерим друг начин, но разбира се, ще плащаме по-скъпо. Някои хора са на ръба и не могат да плащат по-скъпо", каза президентът.

Темата за спрените доставки на газ е била основна и в разговорите на Радев с испанския премиер Педро Санчес.

Президентът обаче отбеляза, че през годините Испания е действала превантивно и в момента получава газ от САЩ, Алжир и Нигерия, като само 6% е руският газ.

"Въпросът е как в случай на нужда за България да можем ние да използваме тези станции за регазификация, като в момента това е невъзможно, защото няма интерконекторни връзки от Испания, за да дойде газът у нас", каза Радев.

Допълни още, че в момента сигурността във всичките измерения е поставена на изпитание - не само военната сигурност, а и икономическата, и социална сигурност. Защото, ако доставката на газ наистина спре, много важни за нашата индустрия производства ще спрат.

Темата за сигурността е стояла и в основата на разговорите с испанския премиер Педро Санчес и ще бъде основна и на срещата с крал Фелипе VI. Целта е укрепване на сигурността чрез съвременно изграждане на отбранителни способности. Там интересът на Испания за коопериране е голям - във военната наука, военните изследвания.

Радев каза още, че между България и Испания има отлични отношения и диалог на политическо ниво. Възможностите за сътрудничество са големи. Това, от което можем да се учим и да си сътрудничим, е начинът, по който Испания осъществява своя зелен преход. Над 50% от енергетиката е от възобновяеми източници. У нас трябва да следваме и опита им в туризма - това е дестинация с целогодишен туризъм. Испания много разчита на нас за доставка на зърнени храни, страната е в първо място в нашата листа, каза още Радев. Заяви още, че правим всичко възможно, включително с българската общност в Украйна, да може да се осъществи износ на украински зърнени храни по река Дунав.

Като "далеч от реалността" президентът определи думите на премиера Кирил Петков, който асоциира отказа да помогнем на Украйна с Априлското въстание. Радев отказа да коментира "злободневни български теми", докато е на посещение в Испания.

Президентът не пожела да коментира и темата с позицията му за износ на българско оръжие за Украйна. Очаквам дебатите в парламента и мотивите, нека видим официално решение, подчерта той.

На въпрос дали се справя правителството - Радев каза: "Това ще го покажат хората, които все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли повече за българите, които са в най-затруднено положение в тези кризи". А дали ще снеме доверието си от правителството, той заяви: "Мисля, че вчера бях достатъчно категоричен в някои свои оценки".

Вижте цялото изказване пред медиите на президента Румен Радев във видеото:

Това е първото посещение на български държавен глава в Испания за последните 23 години. Държавният глава и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Фелипе VI и кралица Летисия в двореца "Сарсуела".

Президентът Радев е на посещение в Испания

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът настоя за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID-19
Омбудсманът настоя за безплатни PCR тестове и лекарства за COVID-19
Жозе Моуриньо отказа да даде съвет на Ерик тен Хаг
Жозе Моуриньо отказа да даде съвет на Ерик тен Хаг