НОВИНИ

Кирил Петков в Бородянка: България няма да стои безучастна

Александър Марков
от Александър Марков
11:43, 28.04.2022 (обновена)
5993
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Делегацията, водена от премиера Кирил Петков, пристигна в Киев. Очаква се те да се срещнат с българската общност в Украйна.

В Бородянка Кирил Петков заяви, че ще предаде на президента Володимир Зеленски послание - България няма да стои безучастна. Той заяви своите очаквания да има мнозинство в парламента идната седмица за гласуване за военна подкрепа.

"Тази риторика, която чуваме от няколко месеца - не давайте военна помощ на Украйна, за да има мир. Ако това е цената на мира, който виждаме и ако руската държава продължава да стреля и никой няма даже възможност да се отбранява, искаме ли го този мир? Можем ли да си легнем спокойно като част от ЕС - нека руснаците си довършат този тип работа", каза премиерът.

По думите му България не може да стои безучастна в този конфликт, защото е част от демократичния свят и от Европейския съюз.

"Ще застанем до Украйна, защото това е цивилизационен избор, от коя страна искаме да стоим. Представете си, ако някой беше казал по време на Априлското въстание: "Ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават". Това позиция ли е? Как я приемаме? Цялата ни история е базирана, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпче възможността да правят собствения си избор", коментира още Петков.

Петков подчерта, че Бородянка е украински град, в който няма военни бази и показа блок, ударен от ракета.

"Умрели са 133-ма души тук и това просто е необяснимо. Пълен ужас и хората, които в момента тук са с нас, са загубили роднини и приятели. Каква военна операция, когато унищожаваме домовете на мирни граждани? Едно е да се гледа по интернет и да се кликат различни сайтове с неясно съдържание, друго е, когато видиш един блок като в "Младост", който просто е направен на пух и прах от ракета. Чувстваш, че не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия", каза той.

Следващата седмица "Продължаваме промяната" ще подкрепят изпращането на военна подкрепа на Украйна в парламента.

"Не, няма да е обект на коалиционно споразумение и договорки. Ще бъде гласувана в парламента. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство с тази позиция", уточни Петков.

Румен Радев: Правителството дължи категоричен отговор на гражданите чии интереси обслужва

Според Кирил Петков вчерашните критики на президента Радев са "неразбиране на ситуацията" и определи като позорна позицията да не помагаме на Украйна.

"Позорната част е идеята, че най-добре е да не се помага на Украйна, за да свърши този конфликт по-бързо. И кое е позорната част на този аргумент", попита премиерът.

Русия спря газовите доставки за България: Какво следва?

България няма да плаща за газ в рубли въпреки спрените доставки от "Газпром". По думите на премиера страната ни е била подготвена със стратегия още от февруари.

"Не ни изненада вчерашната стъпка, имаме алтернативни източници, бяхме си договорили със съседните страни, знаехме точните количества. Това, което, според мен, Русия се опита да направи едностранно - да ни извие ръцете, се оказа недобре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Хубавото е, че отговорът ще е европейски. Това е част от тази европейска солидарност. И руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите", заяви Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митнически служители откриха 450 кутии цигари в консерви за кучешка храна
Митнически служители откриха 450 кутии цигари в консерви за кучешка храна
Стойка Кръстева ще подкрепи спортния фест в София през уикенда
Стойка Кръстева ще подкрепи спортния фест в София през уикенда