НОВИНИ

Жечо Станков, ГЕРБ: Можем да се откажем от всеки доставчик на газ, благодарение на инфраструктурата, изградена от “Борисов 2” и “Борисов 3”

bnt avatar logo
от БНТ
08:05, 28.04.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Политика
Слушай новината

Ние сме осигурили техническата инфраструктура да се внася и изнася газ. По наше време сме закупували втечнен газ от терминалите в Ревитуса. Важното е, че управляващите са знаели за тази възможност за алтернативен внос на газ още преди два месеца - в началото на войната, и месец и половина след като се каза, че ще се плаща в рубли, но не са предприели никакви действия, за да внесат газ - да си направят тръжна процедура и купят газ от САЩ, Египет, Катар. Това в каза “Денят започва” депутатът от ПГ на ГЕРБ Жечо Станков - член на Комисията по енергетика и климат в Народното събрание.

Според него с това бездействие управляващите ни поставят “на колене”, защото доставчиците на газ ще се възползват от безизходното положение на България и продават на по-високи цени.

“Всеки бяга от темата на каква цена ще е газът. Енергийният министър казва, че ще е 40% по-скъпа. Аз казвах, че ще е поне 80 до 100% по-скъпа”, прогнозира той и попита дали българинът ще може да задели 40% повече от семейния си бюджет за топла вода, хляба и всичко останало, което консумира и е свързано с газа".

Станков подчерта, че диверсификацията идва с изграждането на инфраструктурата.

“България потребява малко над 3 млрд. кубични метра газ годишно. Свободните капацитети по тръбите са в пъти по-големи от тази консумация”, подчерта той и допълни: “Ние винаги можем да се откажем от който и да е доставчик, благодарение на цялата инфраструктура, която се изгражда през последните години, която е заслуга както на кабинета “Борисов 2“ и кабинета “Борисов 3“, така и на ЕК, която ни даде средства”, каза Станков.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Димитров, ДБ: Спирането на газа е опит на Москва да разедини ЕС, България може да си потърси правата в съда
Мартин Димитров, ДБ: Спирането на газа е опит на Москва да разедини ЕС, България може да си потърси правата в съда
Роботи замениха сервитьорите и готвачите в ресторант в Токио
Роботи замениха сервитьорите и готвачите в ресторант в Токио