НОВИНИ

Животновъди от Карловско излязоха на протест. Ще останат ли без пасища?

bnt avatar logo
от БНТ
07:20, 28.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Животновъдите от карловското село Соколица излизат на протест днес пред сградата на общината. Те ще протестират срещу намерението на местната власт да смени статута на пасищата в селото, върху които да бъда изградена фотоволтаична централа.

В карловското село Соколица има 12 животновъди, които отглеждат над 2700 овце овце от автохтонна порода, както и други животни. Сред тях е Веселина Кулова. При протестиращите отиде и председателят на Общинския съвет Доньо Тодоров, като представител на местната власт.

"Биволици и крави отглеждам, към 100-тина животни. Или трябва да ги гледам на ясла, или трябва да ги продавам, средно положение няма, защото няма да мога да ги изкарам от обора", обясни Тодор Донков.

"Това всичко ще бъде фотоволтаици, ние не може да стигнем до пасищата си. Казват, че ще бъде описано в договора, че вътре може да се гледат само и единствено овце, защото са ниски", добави Веселина Кулова - животновъд от Соколица.

Протеста на животновъдите подкрепиха и жителите на селото. Вече има събрани над 350 подписи в тяхна подкрепа

Председателят на Общинския съвет каза, че местната власт ще се съобрази с исканията на хората, но в населеното място няма да бъде реализирана инвестиция за над половин милион лева

"Щом те не искат, дори и да се проведат други разговори, разбира се, че няма да бъде реализирано това инвестиционно намерение. Общината нищо няма да загуби, ще загуби село Соколица, защото всички средства ще постъпят в селото за ремонт на инфраструктурата", каза Доньо Тодоров.

Животновъдите са внесли възражение до областния управител и местната власт. Те заявиха, че са в стачна готовност, ако не получат категоричен отговор, че няма да се изгражда фотоволтаична централа на територията на Соколица.

Какви са исканията на животновъдите и каква е позицията на общината - вижте повече в прякото включване

Репортер: Станислава Христозова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е големият горски пожар край Илинденци
Овладян е големият горски пожар край Илинденци
Гърция обяви подкрепа за доставките на газ у нас - какви са вариантите?
Гърция обяви подкрепа за доставките на газ у нас - какви са вариантите?