НОВИНИ

Радев и унгарският президент обсъждаха енергетиката, войната в Украйна и Западните Балкани

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:12, 25.05.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас

Прекратяването на войната на Русия в Украйна няма да стане с повече оръжие, а с дипломация. Това е общото мнение на президентите на Унгария и България. Румен Радев е на официално посещение в Будапеща по покана на своя колега Тамаш Шуйок. Енергетиката, войната на Русия в Украйна и разширяването на Западните Балкани бяха акценти от разговорите на Румен Радев както с президента, така и с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Предават специалните ни пратеници Вера Александрова и Любен Бързаков.

България и Унгария са свързани с дълбоки исторически и културни връзки и традиционно приятелство, единодушни са президентите на двете държави.

Унгария е важен партньор за страната ни в областта на инвестициите и търговията. Особено активно в последните години е сътрудничеството ни в сферата на енергетиката.

Тамаш Шуйок и Румен Радев определиха сътрудничеството в енергетиката като ключово.

"Искам да гарантирам, г-н президент, че България ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси за вашата страна. Това, което правим ние в България, е да разширяваме коридорите, да изграждаме свързаност с нашите съседи всъщност работи и в полза за вашата страна", каза президентът Румен Радев.

"България играе ключова роля в транзита на доставки на руски природен газ за Унгария. Ролята на България може да се засили в бъдеще чрез внос на природен газ от Азербайджан и Турция. За нас е изключително важно транзитът на природен газ през България да остане сигурен", подчерта президентът на Унгария Тамаш Шуйок.

Войната на Русия в Украйна трябва да бъде прекратена по пътя на дипломацията и да се постигне устойчив мир. Всеки ден продължаване на войната означава загуба не само за Русия и Украйна, но и за всички държави. И расте рискът за глобалната сигурност, заявиха Шуйок и Радев.

"И двамата сме обезпокоени от ескалацията на руско-украинската война и категорично отхвърляме последните предложения за изпращане на европейски или съюзнически войски в Украйна", заяви Шуйок.

"Общо заклеймяваме агресията на Русия срещу Украйна. Трябва час по-скоро да се намерят дипломатически инструменти за нейното прекратяване. Това няма да стане с повече оръжие и изпращане на войски от държавите членки на НАТО на територията на Украйна. Ще стане с повече дипломация", категоричен е Радев.

Унгария и България подкрепят европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. Тамаш Шуйок обяви, че тази тема е сред приоритетите на предстоящото унгарското председателство на ЕС. Румен Радев посочи, че за да бъде устойчиво разширяването, трябва да се базира на ясни принципи и реални добросъседски отношения.

"Искам с безпокойство да споделя последните тенденции в РСМ, където водещи политически фактори, които спечелиха изборите, се обявяват открито за отхвърляне на общия европейски консенсус, постигнат през юли 2022 г, убеден съм, че Унгария, като председател на ЕС, ще отстоява този консенсус да бъде спазен. Това е ключово условие за почванe на преговори на РСМ за членство в ЕС", заяви държавният глава на България.

Енергетиката и разширяването на Западните Балкани също бяха акцент от срещата на президента Румен Радев с премиера на Унгария Виктор Орбан. А по-късно президентите Шуйок и Радев откриха Българския културно- образователен център, изграден с подкрепата на двете държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро за Александра Начева в тройния скок, Тихомир Иванов с бронз в скока на височина на Балканиадата в Измир
Сребро за Александра Начева в тройния скок, Тихомир Иванов с бронз в скока на височина на Балканиадата в Измир
Десислава Миланова с трети успех на Световната купа по прескачане на препятствия
Десислава Миланова с трети успех на Световната купа по прескачане на препятствия