НОВИНИ

Радев: С Пендаровски отправяме ясно послание за сътрудничество, доверие и приятелство

радев президента рсм отправяме ясно послание сътрудничество доверие приятелство
bnt avatar logo
от БНТ
16:43, 27.05.2021
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

Изключително силен знак е, че точно на това място - базиликата "Санта Мария Маджоре", президентът на Република Северна Македония и президентът на Република България отправяме ясно послание към нашите граждани за сътрудничество, за доверие, за приятелство.

Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти на общ брифинг със Стево Пендаровски след посещението на базиликата днес. Тази година двамата президенти летяха за първи път заедно за аудиенция при главата на Римокатолическата църква.

Президентът Радев подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

По думите на Радев много е силно това послание от тяхното взаимно преклонение пред великото дело на славянските апостоли, които се почитат не само в нашите страни.

"Защото Кирил и Методий създадоха чрез писмеността един нов модел на духовно и културно развитие, така че отвориха едно цивилизационна перспектива на славянските народи още от 9 век. Това дело е приобщаващо, защото то е знак как една решителна крачка към образование и просвета се превърна в най-светлото дело, което продължава да ни свързва от векове", каза още българският държавен глава.

Ние от двете страни на границата свято тачим това дело много преди да постигнем нашата национална независимост. Вярвам, че то ни задължава да работим така, че да търсим всякакви възможности и пътища за намиране на решение и на най-сложните проблеми, които днес стоят пред нас - смята Радев.

По думите му България е готова да работи последователно за изграждане на мостове между нашите две страни. И най-важното - за сближаване между хората. Той изрази увереност, че заедно с Република Северна Македония имаме решителност заедно да споделяме и общо бъдеще в обединена Европа.

"Защото нашата обща писменост, нашата обща хилядолетна история и култура не само ни улеснява, но и ни задължава заедно да вървим по този път", допълни Румен Радев.

Папата е обещал своята подкрепа ръкописът на Петър Богдан да се върне в България

Освен всички мероприятия в Рим, двамата президенти работят и по практически въпроси.

"Скоро ще имаме много по-добро взаимодействие по пандемията от COVID-19, ще има и още по-голяма помощ от България, и с него сме поели ангажимента да работим така, че нашите млади хора да бъдат заедно много повече време, да общуват пълноценно, да се опознават и да стават по-близки", каза Радев.

Българският президент коментира и въпроса с присъединяването на Република Северна Македония към ЕС. Според него и двете държави трябва да работят с още по-интензивен диалог.

"Европейската идея на Македония има перспектива, но трябва да работим и двете страни с още по-голямо доверие, с още по-интензивен диалог. Ние двете държави помежду си, ние трябва да ги решим тези неща. Не в Брюксел, не в Берлин, не в Париж, там накрая ще го коментират, но ние трябва заедно да го решим", допълни Радев.

"С колегата Радев сме в Рим, за да отдадем почит на едно изключително дело, на двама духовни великани, дело, което надминава националните и религиозните граници и е от голямо значение за целия континент, а дори и по-далече", каза от своя страна Пендаровски.

"Това, че сме заедно с колегата Радев не е случайно, защото искаме да покажем, че и на Балканите има хора и политици, които може да говорят на европейски език, да говорят за нашите актуални проблеми и се разбират за нашето бъдеще", допълни президентът на РСМ.

Пендаровски заяви още, че се надява тази традиция да честваме заедно делото на Светите братя да продължи и на друго ниво в София и Скопие.

"Вярвам, че пред Северна Македония и България предстоят по-хубави дни", каза Пендаровски.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апостол Минчев е назначен за председател АПИ
Апостол Минчев е назначен за председател АПИ
БНБ: Към момента няма ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР
БНБ: Към момента няма ново искане за одобрение за членове на надзорния или управителния съвет на ББР