НОВИНИ

Радев: Санкциите на САЩ са ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията

радев санкциите сащ ясна диагноза режима отгледа корупцията
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:18, 04.06.2021 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Санкциите на САЩ са ясна диагноза за режима, който отгледа корупцията. Но това е само първата крачка. Няма кой отвън да разплете тази схема до край. Това заяви президентът Румен Радев, който наблюдава демонстрациите на способности на участниците в учението "Strike Back 21" на учебен полигон "Корен" край Хасково.

Приветствам решимостта на правителството на САЩ да подкрепи българското общество в стремежа и усилията му за повече прозрачност и справедливост, заяви още Радев.

Част от санкционираните българи отхвърлиха обвиненията на САЩ

Да, посочените са част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем до край и да кажем кои са корумпираните, каза още държавният глава.

Ако институциите бяха по-независими и си вършеха работата, както трябва, ние нямаше да стигнем дотук. Ако от медиите бяха задавани важни въпроси, например "Защо предишният министър-председател пуши пури с хазартни босове, на които се опрощават огромни дългове?", "Защо играе карти и ходи на лов с мастити олигарси, които печелят огромни обществени поръчки?". Това не е знак срещу страната, това е знак за страната ни и българското общество, посочи Радев.

Президентът коментира рокадите в МВР и службите, подчертавайки, че Бойко Рашков "изпълнява отговорно своята мисия".

МВР е превзето от режима, който ни доведе да сме най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна", добави Радев.

Финансовото осигуряване на Въоръжените сили трябва да се изразходва по възможно най-добрия начин – ефикасно, ефективно, прозрачно. Армията изостана години наред в своето финансиране. Проблемите, които трябва да се решават са много и затова е важно всеки лев да се изразходва прозрачно и да води към отбранителни способности, коментира още президентът.

Той поздрави военнослужещите, участващи в учението, за демонстрираните способности, координация, взаимодействие и висока подготовка.

Това учение показа мотивация, планиране на изключително високо ниво и най-вече провеждане с много стройна организация по комуникация, координация и управление в сложна среда, посочи още Румен Радев.

Държавният глава поздрави и ръководството на Министерството на отбраната, Щаба на отбраната, Командването на Сухопътни войски и командването на 2-ра механизирана бригада за проведеното тактическо учение и го определи като много успешно предвид сложния смесен състав.

Български, гръцки и румънски военнослужещи действаха в реално време при интензивен огън и маньовър. Това говори, че Българската армия може да действа ефективно в сложна тактическа обстановка и в международна среда, подчерта президентът.

Темата на тактическото учение на "Strike Back - 2021" беше "Настъпление на усилен механизиран батальон от непосредствено съприкосновение". В него участваха близо 800 военнослужещи от Сухопътните войски на България с до 210 единици бойна и специализирана техника, както и бойна тактическа група от Гърция, лекопехотен взвод от Румъния и взвод курсанти от НВУ "Васил Левски".

Сн. Пресцентър/Президентство

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук ще лиши политиците от привилегии
Фейсбук ще лиши политиците от привилегии
Инспекцията по труда се включва в кампанията "Работа в БГ туризма"
Инспекцията по труда се включва в кампанията "Работа в БГ туризма"