НОВИНИ

Част от санкционираните българи отхвърлиха обвиненията на САЩ (Обобщение)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:04, 03.06.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Трима от шестимата българи, с наложени санкции от САЩ заради участие в корупция, с първи коментари по скандала. Бизснеменът с 18 обвинения Васил Божков се включи на живо от Дубай, за да заяви, че не е подкупвал политически лидери. Снощи Делян Пеевски заяви, че изнесените факти за него са неверни. Александър Манолев, който е предаден на съд за злоупотреба с евросредства при строеж на къща за гости, също отхвърли обвиненията.

В пряка връзка от Дубай бизнесменът и лидер на "Българско лято" Васил Божков заяви, че не се притеснява от наложените му санкции.

"Личният ми бизнес е унищожен. Активи и сметки в Щатите нямам. Аз, който съм страдал от подобни неща - рекет, отнемане на имущество, разграбване на колекция, съм подложен на санкции. А тези, които ги осъществиха като Борисов и прокурора, те имат чадър и този чадър е поставен трайно и занапред. Български бизнесмен надали ще посмее да се оплаче повече в американското посолство", заяви Васил Божков, бизнесмен и лидер на "Българско лято".

Божков отрече да е подкупвал действащ политически лидер в България, както се посочва в доклада на американското финансово министерство. По думите му е бил рекетиран, а започнал да плаща от 2014 г. след направена поправка от ГЕРБ в Закона за хазарта.

Относно твърденията, че е дал подкуп от 10 000 лева на ден на служител от Комисията по хазарта бизнесменът обясни, че не е имал връзки със служители или шефове от комисията, а единствената комуникация била с бившия финансов министър Владислав Горанов.

"Политически лидери не съм подкупвал, бил съм рекетиран. Аз бях рекетиран от лицето Бойко Методиев Борисов, от лицето Владимир Горанов и други хора от тяхното обкръжение. За последните три години съм дал над 60 милиона лева", заяви Васил Божков.

На твърдението, че е планирал да финансира канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители, Божков отговори така.

"Ние сме българска партия. Аз съм българин. Никога няма да се поддам на влияние на чужди политици. Независимо дали са руски или американски", каза още Васил Божков.

Делян Пеевски коментира наложените санкции още снощи и заяви, че ще оспори данните в доклада. В писмена позиция до медиите той определи доклада като абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на закона "Магнитски". В позицията се посочва още, че не е накърнил международно признати човешки права и не е участвал в корупционни действия.

Зам.-председателят на Бюрото за контрол на специални разузнавателни средства Илко Желязков, който също е в списъка, пък е в отпуск до 11 юни. Пред БНР председателят на Бюрото Пламен Иванов обясни, че е научил от медиите, а телефонът на Желязков бил изключен.

Бившият председател на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, както и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов засега запазват мълчание.

ПОВЕЧЕ ЗА НАЛОЖЕНИТЕ САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ БЪЛГАРИ ВИЖТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болница "Лозенец": Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни
Болница "Лозенец": Внушенията за "източване на здравната каса" са несъстоятелни и неверни
Мила Георгиева, Център за приложно-правни изследвания и практики: Решението на САЩ е огромен шамар за България
Мила Георгиева, Център за приложно-правни изследвания и практики: Решението на САЩ е огромен шамар за България