НОВИНИ

В няколко монтански села искат вода без арсен

bnt avatar logo
от БНТ
19:39, 03.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Още
Слушай новината

След вчерашното разследване на Богдана Лазарова в предаването ѝ "Следите остават" и репортажът в "По света и у нас", в който ви разказахме за замърсената вода с арсен в няколко монтански села, днес недоволни граждани излязоха пред сградата на Община Монтана.

Исканията на хората са да има истинска питейна вода от чешмите и да заплащат цена, която отговаря на нейното качество.

Недоволни жители на Монтана дойдоха пред сградата на Общината, за да потърсят отговор на въпроса докога водата им ще бъде замърсена с арсен. Проблемът в селата Кобиляк, Громшин и Бели брег, Община Бойчиновци, е от четири години.

"Водата е отровена с арсен и всякакви химикали и аз не съм съгласна децата ми да живеят по този начин, за да се облагодетелстват разни хора", каза Антония Димитрова.

Основният проблем за замърсяването е насипаният преди години 15 тона хвост с арсен около водопроводните тръби, заради водния цикъл в общината. А водата от чешмите никога не тече бистра.

"Или е бяло като мляко, или е жълто като микрофона ви, но няма нищо общо с вода. Тия деца ние ги отглеждаме един вид с отрова... Искаме разследване, съд и всеки да си получи заслуженото", коментира Илияна Семова.

Зам.-кметът на Монтана твърди, че за проблема в трите села отговаря съответната община, а именно Бойчиновци.

"Това е нещо, което поредно се опитва да заблуждава хората, че има хвост във водопроводната мрежа на града, няма такова нещо. Документите са налице, нека ако има желаещи да проверяват", каза Диман Георгиев - зам.-кмет на Община Монтана.

В сутрешния блок на БНТ екоминистърът Асен Личев коментира темата и разследването в предаването на БНТ "Следите остават" за замърсяването на водата в монтанските села.

"Този въпрос не може да се реши току така, защото тази вода е отишла и в язовир Монтана във вид на утайка", заяви Личев.

Според него единствената полза от тази вода е, че два частни ВЕЦ-а произвеждат електроенергия. А населението в Монтана настоява от чешмите да потече истинска питейна вода и то на цена, отговарящо на нейното качество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мила Георгиева, Център за приложно-правни изследвания и практики: Решението на САЩ е огромен шамар за България
Мила Георгиева, Център за приложно-правни изследвания и практики: Решението на САЩ е огромен шамар за България
Емил Костадинов: Едва ли ще има извънреден конгрес
Емил Костадинов: Едва ли ще има извънреден конгрес