НОВИНИ

Ръгбистът Антоан Дюпон ще носи олимпийския огън този петък в Тулуза

Огънят пристига в Тулуза в деветия ден от своята обиколка във Франция и ще бъде носен от 101 факлоносци.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:02, 15.05.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
ръгбистът антоан дюпон носи олимпийския огън петък тулуза
Слушай новината

Ръгбистът на Тулуза и на френския национален тим Антоан Дюпон ще пренесе огъня в своя град този петък, 17 май. Неговият съотборник Ромен Нтамак също е част от списъка с факлоносци, пише Le Parisien.

Огънят ще пристигне пред кметството в малкото градче в Окитания Равел в 9 часа сутринта, и ще стартира обиколката си от стария пазар датиращ от 14-ти век в 9:45 сутринта.

Националът от „Стад Тулуза“, който бе избран за най-добър играч в света по ръгби през 2021 г. ще носи олимпийския огън в деветия ден от пребиваването му на френска земя. В щафетата в Тулуза ще участват 101 факлоносци.

Халфът ще бъде част от състава на Франция на Игрите в Париж в турнира по ръгби 7. Той дори се отказа от участие в последния турнир от Шестте нации с тима на страната си, за да се присъедини към олимпийския отбор на Франция, което предизвика бурни дебати в родината му.

"Други големи фигури на ръгбито също ще носят факлата този ден, като баща и син Емил и Ромен Нтамак, Венсан Клер, Максим Медар", отбелязват от Организационния комитет на Париж 2024.

Огънят ще пристигне в "розовия град" с 2000-годишна история в 17:30 ч. Той ще премине през Базиликата Сен Сернен, най-голямата романска църква във Франция, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

Ромен Нтамак ще има честта да участва в деветия етап от щафетата във Франция и да предаде пламъка на Антоан Дюпон на стадион „Ернест-Валон“, домът на неговия тим малко преди 20:00 ч. Най-вероятно заедно с Ромен ще бъде и неговият баща Емил, легенда на ръгби отбора.

Сред останалите популярни французи, които ще пренесат пламъка в Тулуза са бившият хандбалист Ножиалем Миаро, бадминтонистката Флоранс Делгал, както и инфлуенсърът Тибо ИнШейп.

Припомняме, че огънят пристигна във Франция на 8 май с тримачтовия кораб Белем на брега на втория по големина град Марсилия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 май: Предизборните битки в ефира на БНТ
15 май: Предизборните битки в ефира на БНТ
Янаки Милев се класира за втория кръг на сингъл на турнира на клей в Анталия
Янаки Милев се класира за втория кръг на сингъл на турнира на клей в Анталия