НОВИНИ

Ракетите "Фалкон 9 " са заземени след провалена мисия

ракетите фалкон заземени провалена мисия
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:13, 15.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
Наука и технологии
Слушай новината

Американското Федерално управление за авиация заземи ракетите "Фалкон 9" на компанията "Спейс Екс", докато продължава разследването след първия провал на мисия от седем години, съобщиха АФП и Ройтерс.

В четвъртък вечерта местно време ракета "Фалкон 9" не успя да изведе на орбита около 20 спътници "Старлинк" на компанията. Първата степен на ракетата е функционирала нормално и след като завършила функцията си, се отделила по план и се върнала на Земята. Във втората степен, която продължила пътуването си, обаче имало "изтичане на течен кислород", се посочва в прессъобщение на компанията на милиардера Илон Мъск.

Тъй като едно от планираните изтласквания не било извършено, спътниците са били освободени в два пъти по-ниска орбита от планираната, на височина 135 км. Екипите на "Спейс Екс" са се опитали да осъществят контакт със спътниците, за да ги накарат да използват собственото си задвижване, за да се издигнат, но земното притегляне се е оказало твърде силно на тази височина.

"Спътниците ще навлязат отново в земната атмосфера и ще изчезнат напълно", обясниха от компанията. "Те не представляват никаква заплаха за другите спътници в орбита или за обществената сигурност."

Американското Федерално управление за авиация обяви, че иска разследване, за да бъде определена причината за инцидента и да бъдат набелязани коригиращи действия. Окончателният доклад трябва да бъде одобрен от Управлението.

"Възобновяването на полетите зависи от това "FAA да установи, че никоя система или процедура, свързана с инцидента, не засяга обществената безопасност", казаха от Управлението.

Поради това някои мисии, планирани за следващите месеци, могат да бъдат отложени.

Ракетата "Фалкон 9" изпълнява мисии за снабдяване на Международната космическа станция на НАСА, а също така редовно транспортира астронавти до нея. Следващата снабдителна мисия е планирана за началото на август.

Инцидентите с тази ракета, която се смята за много надеждна, са редки. "Спейс Екс" е съобщила за 364 успешни изстрелвания на своите ракети "Фалкон".

През 2016 г. "Фалкон 9" се взриви на стартовата площадка в Кейп Канаверал, докато резервоарите се пълнеха за наземно изпитание. Експлозията не причини наранявания, но унищожи ракетата-носител.

Тази мисия на най-активната ракета в света прекъсва впечатляваща серия от успешни изстрелвания, която има доминиращата позиция в индустрията на "Спейс Екс". Компанията на Мъск е оценена на около 200 млрд. щатски долара, като на нея разчитат много държави и космически фирми, за да изпращат своите сателити в Космоса.

Неизправността се появи по време на 354-тия полет на "Фалкон 9" и е първата повреда на ракетата от 2016 г., когато тя се взриви на стартовата площадка във Флорида и унищожи полезния товар на клиента - израелски комуникационен сателит, припомня Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Тошков се завръща в Балкан, Андрей Иванов също пристига в Ботевград
Константин Тошков се завръща в Балкан, Андрей Иванов също пристига в Ботевград